Οι κόκκοι κακάο δεν μας δίνουν μόνο το αγαπημένο ρόφημα και τις νόστιμες σοκολάτες αλλά προστατεύουν και τη μνήμη των ηλικιωμένων, καταλήγει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Scientific Reports.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολάμπια και της Νέας Υόρκης μελέτησαν την επίδραση ενός συμπληρώματος διατροφής με φλαβονόλες, τη μεγάλη ομάδα φλαβονοειδών με τις αντιοδειδωτικές ιδιότητες που περιέχονται στο κακάο και άλλα τρόφιμα όπως το τσάι και το κόκκινο κρασί, στη μνήμη 211 υγιών εθελοντών ηλικίας 50-75 ετών.

Στο πλαίσιο της μελέτης διάρκειας 12 εβδομάδων, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες διαφορετικής πρόσληψης συμπληρώματος φλαβονολών ημερησίως (χαμηλής με 260 mg, μέτριας με 510 mg και αυξημένης με 770 mg) και μία ομάδα εικονικού συμπληρώματος χωρίς την αντιοξειδωτική ουσία (placebo). Στην έναρξη και μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε δοκιμασίες κριτικής σκέψης και μνήμης ενώ έγινε χρήση μαγνητικής τομογραφίας για την καταγραφή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μεγαλύτερη πρόσληψη φλαβονολών συνδέθηκε με καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμασίες εκμάθησης ενός καταλόγου λέξεων, συσχετισμός που δεν παρατηρήθηκε στις άλλες δύο δοκιμασίες γνωστικής ικανότητας. Παράλληλα, η κατανάλωση του συμπληρώματος φλαβονολών δεν επηρέασε τη ροή του αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου που αποτέλεσε το σημείο διερεύνησης της επιστημονικής ομάδας.

Εντούτοις, η πιθανή ευεργετική δράση τα φλαβονολών σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα, σχολίασε η Δρ Susan Kohlhass, διευθύντρια του αγγλικού Κέντρου Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, χρήζει επιβεβαίωσης από μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί και η πιθανή ωφέλεια μιας διατροφής πλούσιας σε φλαβονόλες στη γνωστική ικανότητα των ηλικιωμένων. Επιπλέον, πρόσθεσε, η μελέτη δεν εξέτασε τις επιπτώσεις αυτής της θετικής επίδρασης στην καθημερινότητα των ανθρώπων ούτε και σε ασθενείς με άνοια, ώστε να αποδειχθεί αν η προσθήκη της ομάδας φλαβονοειδών θα μπορούσε να αποτρέψει ή καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου.

Καταληκτικά, η Δρ Kohlhass ανέφερε πως οι φλαβονόλες δόθηκαν σε μορφή κάψουλας και, μολονότι οι κόκκοι κακάο με την υψηλή περιεκτικότητα στο φλαβονοειδές αποτελούν τη βάση της σοκολάτας, η τελευταία δεν συστήνεται. Αντιθέτως, και ιδίως στις περιπτώσεις άνοιας, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, το κάπνισμα και η διατήρηση σε υγιή επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του βάρους μπορούν όλα συμβάλλουν σε μικρότερο κίνδυνο της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Διαβάστε ακόμη

Η τροπική υπερτροφή που αναστρέφει την παχυσαρκία

Το γευστικό ρόφημα που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο

Το αγαπημένο αντιοξειδωτικό τρόφιμο που μειώνει πίεση και χοληστερόλη