Σε νέα μελέτη Ιταλών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, εξετάστηκε η βιβλιογραφία σχετικά με τις επιδράσεις της αυξημένης και χρόνιας χορήγησης φλαβονολών κακάο στη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Οι μελέτες που αναθεωρήθηκαν στην έρευνα αυτή περιελάμβαναν συμμετέχοντες που κατανάλωναν χαμηλή, μεσαία ή μεγάλη ποσότητα κακάο με τη μορφή ροφήματος ή μπάρας σοκολάτας για περίοδο μεταξύ πέντε ημερών και τριών μηνών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν αρκετές ενδείξεις που υποστήριζαν τους ισχυρισμούς σχετικά με την υγεία που αποδίδονται στο κακάο και, ειδικότερα, στα φλαβονοειδή που περιέχει.

Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν βελτιώσεις στη μνήμης εργασίας και βελτιωμένη επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών μετά την κατανάλωση των φλαβονολών κακάο.

Για τους ηλικιωμένους, μάλιστα, αποδείχθηκε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση των φλαβονόλων που περιέχει το κακάο βελτίωνε την προσοχή, τη νοητική επεξεργασία, τη μνήμη εργασίας και τη λεκτική ευχέρεια, ενώ ήταν πιο επωφελής σε εκείνους που είχαν ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία ή βρίσκονταν στην αρχή της διαδικασίας απώλειας μνήμης.

«Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει τη δυναμική των φλαβονολών του κακάο για την προστασία της γνωστικής λειτουργίας σε ευάλωτους πληθυσμούς με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας τις γνωστικές επιδόσεις», σημείωσαν οι Valentina Socci και Michele Ferrara, ερευνήτριες του Πανεπιστημίου της L’Aquila στην Ιταλία.

Για τους υγιείς ανθρώπους, που δε βρίσκονται στο αρχικό στάδιο απώλειας μνήμης, το κακάο θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την κανονική γνωστική λειτουργία και να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο στις γνωστικές επιδόσεις, με τους ερευνητές, ωστόσο, να παραδέχονται ότι τα οφέλη της κατανάλωσης κακάο για τα υγιή άτομα είναι πολύ μικρά.

Όπως αποδείχθηκε, επίσης, μια συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα επωφελήθηκε περισσότερο από την κατανάλωση κακάο. Για τις γυναίκες, η κατανάλωση κακάο μετά από μια νύχτα πλήρους στέρησης ύπνου ισοσκέλισε τη γνωστική εξασθένηση που προκύπτει από την αϋπνία, προσφέροντας πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για άτομα που πάσχουν από χρόνια στέρηση ύπνου ή δουλεύουν σε βάρδιες.

Πώς  το κακάο βοηθά τον εγκέφαλο 
Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε μια σαφή απάντηση ως προς το συγκεκριμένο θέμα, η θεωρία τους, όμως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι φλαβονόλες του κακάο έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία και αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή είναι η δομή που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη γήρανση και άρα οι φλαβονόλες μπορούν να αναστείλουν τη δυνητική απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Στο ερώτημα αν πρέπει να καταναλώνουμε αρκετή σοκολάτα, λοιπόν, οι ερευνητές απαντούν με επιφύλαξη ότι η τακτική πρόσληψη κακάο και σοκολάτας θα μπορούσε πράγματι να παράσχει ευεργετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου. Εντούτοις, θα πρέπει να προσέξουμε τις πιθανές παρενέργειες που συνδέονται με τη θερμιδική αξία της σοκολάτας, αλλά και τις επιπτώσεις των συμπληρωματικών ουσιών που προστίθενται στη σοκολάτα, όπως η ζάχαρη ή το γάλα.