Γιατροσόφι αιώνες τώρα για σειρά προβλημάτων υγείας, το χαμομήλι αποτελεί ένα δημοφιλές και αγαπημένο βότανο. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι παρέχει σημαντικά οφέλη υγείας.

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά το καθιστά πολύτιμο, ενώ παραδοσιακά θεωρείται ότι βοηθά στον ύπνο και τη χώνεψη.

Γνωρίστε το χαμομήλι μέσα από τα μοναδικά του οφέλη.

1. Αποτελεί ένα φυσικό ηρεμιστικό

Από τις σημαντικότερες ιδιότητες του χαμομηλιού είναι οι ηρεμιστικές, οι οποίες συμβάλλουν και στον ποιοτικό ύπνο. Πιθανότερο τις οφείλει στην δράση της απιγενίνης ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. 

Έρευνα του 2015 σε γυναίκες σε λοχεία, διαπίστωσε πως η κατανάλωση χαμομηλιού επί δύο εβδομάδες εξασφάλισε καλύτερο ύπνο και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία συνδέονται με διαταραχές στον ύπνο. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 270 mg χαμομηλιού δύο φορές την ημέρα για 28 ημέρες μπορούσαν να κοιμηθούν 15 λεπτά γρηγορότερα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το χαμομήλι μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος κυρίως όταν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της αρωματοθεραπείας.

2. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου

Το χαμομήλι αποδεικνύεται σύμμαχος των διαβητικών ασθενών χάρη στην ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθώντας στην αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ.

Έρευνα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συμπέρανε πως τρία φλιτζάνια την ημέρα χαμομήλι αμέσως μετά το γεύμα, για οκτώ εβδομάδες, μείωσε τους δείκτες γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο και το λιπιδαιμικό προφίλ τους.

3. Συμβάλλει στην πέψη

Παραδοσιακά, το χαμομήλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών πεπτικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του μετεωρισμού. Το χαμομήλι μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς με φλεγμονώδη πεπτικά προβλήματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μειώνοντας τους σπασμούς των λείων μυών του εντέρου. Επιπλέον, έρευνες σε ποντίκια έχουν συνδέσει την αντιφλεγμονώδη δράση του με θετικά αποτελέσματα έναντι της διάρροιας.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ενώ θεωρείται ότι δρα προστατευτικά έναντι του σχηματισμού ελκών στον βλεννογόνο του στομάχου.

4. Έχει αντικαρκινική δράση

Η αντιοξειδωτική απιγενίνη έχει φανεί σε εργαστηριακά πειράματα ότι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, ειδικά εκείνα του μαστού, του πεπτικού συστήματος, του δέρματος, του προστάτη και της μήτρας.

Σύμφωνα μάλισσταμε μελέτη σε 537 συμμετέχοντες, η κατανάλωση χαμομηλιού δύο έως έξι φορές την εβδομάδα σχετίστηκε με μείωση των πιθανοτήτωνκαρκίνου του θυρεοειδούς.

5. Είναι φύλακας της καρδιαγγειακής υγείας

Το τσάι χαμομηλιού είναι άφθονο σε φλαβόνες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, σημαντικούς δείκτες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Στο πλαίσιο μελέτης με διαβητικούς ασθενείς, φάνηκε ότι η συνοδεία των γευμάτων με χαμομήλι βελτίωσε τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της «κακής» LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν νερό.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Οι σούπερ τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Υπέρταση: Τα τρία πιο δραστικά βότανα που ρυθμίζουν την πίεση

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Πέντε θαυματουργά βότανα που ανακουφίζουν το φούσκωμα