Η διυδροτεστοστερόνη (DHT), αποτελεί ένα ανδρογόνο που έχει συνδεθεί άμεσα με την τριχόπτωση. Παράγεται από την τεστοστερόνη με τη βοήθεια του ενζύμου 5α-ρεδουκτάση (5α-αναγωγάση) σε ποσοστό περίπου 5%.

Η παρεμπόδιση της δράσης αυτού του ενζύμου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος μειώνοντας την παραγωγή της διυδροτεστοστερόνης. Σε αυτό μπορούν να συμβάλουν τρόφιμα που αποδεικνύονται σημαντικοί σύμμαχοι στη μάχη κατά της τριχόπτωσης.

1. Πράσινο τσάι

Η  επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) του πράσινου τσαγιού, μια κατεχίνη που ανήκει στην ομάδα των φλαβονοειδών– και η οποία έχει συσχετιστεί με την απώλεια βάρους, την καλύτερη υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, προφυλάσσει αποδεδειγμένα και τους θύλακες των τριχών από τη δράση του ανδρογόνου DHT.

Έρευνα, με αρκετούς εντούτοις περιορισμούς, έδειξε ότι εφαρμογή ενός εκχυλίσματος με την κατεχίνη στο τριχωτό της κεφαλής τριών ανδρών επί τέσσερις μέρες, μείωσε την τριχόπτωση εμποδίζοντας τον θάνατο των κυττάρων που ρυθμίζουν την τριχοφυΐα από την ορμόνη DHT.

2. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια όπως και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κερσετίνη, ένα άλλο φλαβονοειδές με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, έχει αποδειχθεί σε προκλινικές μελέτες ότι αναστέλλει την παραγωγή της ορμόνης DHT εμποδίζοντας τη δράση του ενζύμου 5α-ρεδουκτάσης και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Πειράματα σε αρουραίους έδειξαν πως σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, η κερσετίνη φάνηκε να μειώνει την παραγωγή της ορμόνης DHT. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη για να προσδιοριστεί η επίδραση του φλαβονοειδούς στους ανθρώπους.

Τέλος, άλλα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κερσετίνη είναι τα σπαράγγια, το σπανάκι, το λάχανο, τα μήλα και τα μούρα.

3. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς αποτελεί το ανεκτίμητο χρυσάφι που βρίσκεται σε κάθε σχεδόν κουζίνα. Στα πολλά του οφέλη περιλαμβάνονται η παυσίπονη δράση του σε ασθενείς με αρθρίτιδα, η βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης καθώς και η γρηγορότερη ανάκαμψη από τη σωματική άσκηση.

Η κουρκουμίνη, η σημαντικότερη ένωση που περιέχεται στον κουρκουμά και βασική υπεύθυνη για τις ευεργετικές του δράσεις, μπορεί, σύμφωνα με μελέτες, να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης DHT αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου 5α-ρεδουκτάσης.

4. Κολοκυθόσπορος 

Ο γνωστός σε όλους πασατέμπος ή κολοκυθόσπορος με την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, φαίνεται πως μπορεί να ενισχύσει την τριχοφυΐα στους άνδρες.

Μελέτη 24 εβδομάδων σε 76 άνδρες με τριχόπτωση, διαπίστωσε πως οι συμμετέχοντες που λάμβαναν συμπλήρωμα 400 mg ελαίου κολοκυθόσπορου ημερησίως σημείωσαν υψηλότερη τριχοφυΐα από την ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo). Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στο πάχος των τριχών στις δύο ομάδες.

Όπως και τα προηγούμενα ωφέλιμα συστατικά, το έλαιο του κολοκυθόσπορου έδειξε να έχει κατασταλτική επίδραση στο ένζυμο 5α-ρεδουκτάσης και συνακόλουθα μειωμένη παραγωγή της ορμόνης DHT. Ωστόσο, το συμπλήρωμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη περιείχε επιπλέον δραστικά συστατικά τα οποία πιθανώς επηρέασαν τα αποτελέσματα και ως εκ τούτου περαιτέρω έρευνες κρίνονται απαραίτητες.

Διαβάστε επίσης

Τριχόπτωση: Η ανακάλυψη που μπορεί να σώσει τα μαλλιά μας

Τριχόπτωση: Αυτές είναι οι λύσεις για κάθε πρόβλημα

Μαλλιά: Τα χάπια που σταματούν την τριχόπτωση