Σημαντικές παραμέτρους που δίνουν στίγμα στους γονείς και συντελούν στη δική τους οικογενειακή παρέμβαση προς τα παιδιά τους στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανέδειξε το βιωματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο PROLEPSIS και την NN Hellas στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι Για το Παιδί μου».

Το θέμα του διαδικτυακού βιωματικού εργαστηρίου ήταν εστιασμένο στην ανάπτυξη του παιδιού, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγησή του και τη γνώση γύρω από τα «όρια του σώματος».

Το εργαστήριο εξελίχθηκε με εξαιρετική διαδικασία, υπήρξε ενδιαφέρον, ανταλλάχθηκαν απόψεις από τους συμμετέχοντες, εξάχθηκαν συμπεράσματα και δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς.

Τονίστηκε η ανάγκη κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων. Η ουσία ενός διαλόγου επί ίσοις όροις. Η ανοικτή κουβέντα χωρίς ενοχικά ψήγματα για το συγκεκριμένο θέμα και πολλά ακόμα χρήσιμα στοιχεία.

Συζητήθηκε εστιασμένα η εξελικτική πορεία ανάπτυξης των παιδιών και από την πλευρά των γονέων η συμπεριφορά, η στάση και οι αντιδράσεις, που μπορεί να έχουν συντελώντας σε μια υγιή κατανόηση του σώματος και των σχέσεων τους. Αναδείχθηκε η αξία της συμπαραστατικής συμπεριφοράς των γονιών σε όλο αυτό το στάδιο, η σημασία που έχει η αποδοχή με σοβαρότητα και χωρίς σχολιασμό των όσων λένε τα παιδιά καθώς και η ενημέρωσή τους για όσα ρωτούν και ενδιαφέρονται.

Τονίστηκε ότι όσα λένε τα παιδιά αποτελούν στοιχεία «εμπιστευτικά» και η στάση των γονιών συντελεί στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης, ότι δεν γίνονται επίκεντρο σχολίων και αστείων και δεν διαχέονται στο περιβάλλον. Ακόμα, επισημάνθηκε ότι η αποδοχή των «θέλω» των παιδιών έχει ιδιαίτερη σημασία στα όρια του σώματος οπότε και δεν υπάρχει λόγος να ασκούνται πιέσεις προς αυτά για να ακολουθήσουν τυπικές συμπεριφορές απέναντι σε οικεία ή συγγενικά πρόσωπα.

Στο βιωματικό εργαστήριο υπήρξε η αρχική συνάντηση όλων των συμμετεχόντων και εν συνεχεία ο διαχωρισμός σε ομάδες (rooms), όπου οι συμμετέχοντες κατέθεταν προσωπικές απόψεις και εμπειρίες βιωματικές. Ακολούθως γινόταν ξανά γενική συνάντηση (ολομέλεια) όπου οι ειδικοί έδιναν γενικές συμβουλές εστιασμένες στο πως μπορεί να συντελέσουν οι γονείς ώστε τα παιδιά να έχουν μια υγιή κατανόηση του σώματος και των σχέσεων τους.

Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το παιδί μου» υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με την υποστήριξη της NN Hellas και αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί – Φάσμα αυτισμού: Τι προβλέπει η ιδιωτική ασφάλιση

Ασφάλιση – Παιδί: Πώς καλύπτεται η επέμβαση για τον στραβισμό