H ασφάλεια του παιδιού είναι πρωταρχικό μέλημα κάθε γονέα. Η παιδική ηλικία είναι ένα ταξίδι με αρκετά ατυχήματα αλλά και ασθένειες όπως ιογενείς λοιμώξεις καθώς χτίζεται ακόμα το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι πολλοί γονείς θα επενδύσουν στην ολοκληρωμένη κάλυψη υγείας των απογόνων τους, φροντίζοντας να τους εξασφαλίσουν ένα δικό τους νοσοκομειακό πρόγραμμα είτε εντάσσοντάς τους ως προστατευόμενα μέλη στο δικό τους ατομικό.

Το πρώτο σενάριο που θα σκεφτεί κανείς για την ένταξη της οικογένειας στο ασφαλιστήριο υγείας, είναι ο ένας γονέας να είχε ήδη ασφαλιστικό συμβόλαιο στο οποίο πρόσθεσε έπειτα τον/τη σύζυγο και τα παιδιά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι δύο γονείς διατηρούν δικό τους ξεχωριστό πρόγραμμα νοσηλείας είτε ασφαλίζονται σε ομαδικό πρόγραμμα από την εργασία τους και επιθυμούν αμφότεροι να εντάξουν ως εξαρτώμενο μέλος το παιδί. Γίνεται;

Όπως εξηγούν στο ygeiamou έμπειρα στελέχη της ασφαλιστής αγοράς, το παιδί μπορεί να είναι εξαρτώμενο σε δύο ασφαλιστηρια ή και σε παραπάνω. Επισημαίνουν δε πως η πολλαπλή ασφάλιση ή συνασφάλιση του παιδιού, η ασφάλιση δηλαδή της υγείας του εν προκειμένω από δύο ασφαλιστές καθώς και τα ασφαλιστικά ποσά πρέπει να γνωστοποιηθούν στις εταιρείες όπου ασφαλίζονται οι γονείς, διαφορετικά μπορεί να κατηγορηθούν για δόλο και να υποστούν τις προβλεπόμενες από τους όρους των συμβολαίων συνέπειες.

Πώς γίνεται η αποζημίωση

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι «ποια εταιρεία θα αναλάβει πρώτη σε περίπτωση νοσηλείας;». Κατά το σύνηθες, οι περισσότερες ασφαλίσεις έχουν ισχύ μέχρι την έκταση της ασφαλιστικής ζημιάς και κάθε εταιρεία θα αναλάβει μέχρι το ανώτατο ποσό που προβλέπεται από το συμβόλαιο. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, η νοσηλεία του παιδιού αποζημιώνεται με όποια σειρά συμφέρει τον συμβαλλόμενο γονεία οπότε εάν υπάρχουν απαλλαγές, θα τις καλύψει το δεύτερο ασφαλιστήριο. Μια άλλη εκδοχή είναι οι εταιρείες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιοι μπορεί να αποφασίσουν τη συμπερίληψη του παιδιού σε δύο συμβόλαια. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για αρκετά δαπανηρή κίνηση και σίγουρα δεν συμφέρει να έχει δύο ασφαλιστηρια με 100% κάλυψη, επισημαίνουν. Η προσθήκη προστατευόμενου μέλους ανεβάζει το ασφάλιστρο, είναι σαν επιπλέον ατομικό συμβόλαιο με κάποια έκπτωση. Έτσι, αν το αρχικό συμβόλαιο είναι με ετήσιο ασφάλιστο 400€ και το εξαρτώμενο μέλος έχει μια έκπτωση 15% ενδεικτικά (340€), τότε το ετήσιο κόστος θα ανέλθει στα 740€.

Αντίθετα, είναι συμφέρουσα η περίπτωση το παιδί να είναι εξαρτώμενο σε ατομικό ασφαλιστήριο με απαλλαγή -οπότε χαμηλό ασφάλιστρο- και εξαρτώμενο σε ομαδικό ασφαλιστήριο ιδίως από την εργοδοσία του γονέα, η οποία μπορεί να αποζημιώνει και για τα προστατευόμενα μέλη. Ακόμη όμως και αν δεν καλύπτει εκείνη το κόστος του επιπλέον μέλους, ο γονέας θα πληρώνει μόνο για το παιδί π.χ. 220€ το έτος και θα του εξασφαλίζει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως δυνατότητα νοσηλείας σε κορυφαία ιδιωτικά νοσοκομεία -συχνά χωρίς απαλλαγή-, ιατρικές επισκέψεις με μηδενική συμμετοχή -συχνά απεριόριστου αριθμού για γιατρούς του δικτύου υγείας της ασφαλιστικής εταιρείας-, διαγνωστικές εξετάσεις, επιδόματα νοσηλείας κ.α..

Διαβάστε επίσης:

Ομαδική Ασφάλιση: Ποιοι εργαζόμενοι δεν ωφελούνται – Πώς να προφυλαχθείτε

Ασφάλιση παιδιού – Καλύψεις: Ποια είναι η ιδανική επιλογή

Ασφάλιση: Τέσσερις προτάσεις για την πλήρη προστασία του παιδιού