Χθες ήταν η Γιορτή της Μητέρας, σήμερα εξετάζουμε ποια είναι η ιδανική επιλογή για την προστασία και ασφαλιστική κάλυψη του παιδιού που έρχεται στον κόσμο. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι τρεις και προβλέπουν την κάλυψη για την υγεία του παιδιού μέσω:

  • της ένταξής του ως εξαρτώμενο μέλος στο ασφαλιστήριο υγείας του γονέα
  • της απόκτησης ενός οικογενειακού ασφαλιστηρίου υγείας όπου οι ασφαλισμένοι μοιράζονται το κεφάλαιο κάλυψης
  • της απόκτησης ενός δικού του ατομικού συμβολαίου.

Πολλοί γονείς επιλέγουν συχνά λόγω ευκολίας ή για την αποφυγή επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, την ένταξη του παιδιού στο ήδη υπάρχον νοσοκομειακό πρόγραμμα του γονέα. Έπειτα, τα οικογενειακά συμβόλαια υγείας προκρίνονται από πολλούς γονείς ως μια συμφέρουσα επιλογή που μπορεί να καλύψει επί παραδείγματι μια πυρηνική οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά έναντι 1.000€ ετησίως αντί 1.500€ περίπου που θα στοίχιζε η αυτόνομη ασφάλιση κάθε μέλους.

Τις αδυναμίες όμως και παγίδες των παραπάνω επιλογών φαίνεται να μη γνωρίζουν πολλοί γονείς όταν καταλήγουν στην τελική απόφασή τους, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:

  • Για να σχηματιστεί το χαμηλότερο ασφάλιστρο των οικογενειακών προγραμμάτων, θα μειωθούν το εύρος και το ύψος των καλύψεων. Έτσι, μπορεί από το συμβόλαιο να απουσιάζει η πολύτιμη συμπληρωματική παροχή των ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων, δεδομένου πως τα παιδιά έχουν ανάγκη τακτική παρακολούθηση από τον παιδίατρο.
  • Δεδομένου πως η οικογένεια μοιράζεται από κοινού το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο στο προϊόντα τύπου family, ένα σοβαρό περιστατικό σε ένα μόνο μέλος που θα εξαντλούσε το όριο κάλυψης θα αφήσει ακάλυπτα τα άλλα μέλη
  • Τόσο τα οικογενειακά συμβόλαια όσο και η ένταξη του παιδιού ως εξαρτώμενο μέλος στο ασφαλιστήριο του γονέα προσφέρονται με ημερομηνία λήξης, την ενηλικίωση του παιδιού -πλην κάποιων εξαιρέσεων.
  • Μια περίοδος οικονομικών προβλημάτων ή ένα τυχαίο γεγονός που θα πλήξει το εισόδημα του γονέα μπορεί να οδηγήσει την απόφαση διακοπής του ατομικού του ασφαλιστηρίου. Εν αντιθέσει, αν υπάρχει παιδικό τότε είναι ευκολότερο να το διατηρήσει αφού είναι σημαντικά οικονομικότερο -μπορεί να ξεκινά από 115€ ετησίως.

Διαβάστε επίσης 

Παιδί – Φάσμα αυτισμού: Τι προβλέπει η ιδιωτική ασφάλιση

Ασφάλιση – Παιδί: Πώς καλύπτεται η επέμβαση για τον στραβισμό