Η εισαγωγή της χρήσης laser αποτέλεσε τομή στις χειρουργικές θεραπείες, επιτρέποντας υψηλότερη ακρίβεια κατά την επέμβαση και κατά συνέπεια περιορισμό στην καταστροφή των περιβαλλόντων ιστών καθώς και λιγότερο πόνο, οίδημα και ουλές στους χειρουργηθέντες συγκριτικά με την παραδοσιακή μέθοδο.

Το laser σήμερα έχει υπερκεράσει το νυστέρι σε πολλές χειρουργικές θεραπείες και χρησιμοποιείται ενδεικτικά σε:

  • περιπτώσεις καρκίνου (συρρίκνωση ή καταστροφή όγκων, ανακούφιση από τον πόνο κ.α.) και προκαρκινικών αυξήσεων
  • αφαίρεση πολυπόδων και καλοηθών νεοπλασιών
  • αφαίρεση λίθων
  • αφαίρεση σπίλων, θηλωμάτων κ.α.
  • συρρίκνωση του προστάτη σε περίπτωση υπερπλασίας
  • αποκατάσταση σε βλάβες του αμφιβληστροειδούς και τη θεραπεία καταρράκτη
  • θεραπεία της τριχόπτωσης λόγω αλωπεκίας
  • διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων όπως η μυωπία

Προσοχή στις καλύψεις και εξαιρέσεις

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι με χρήση laser αποφασίζονται από τον θεράποντα σε συμφωνία με τον ασθενή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κριτήρια όπως η ηλικία και η συνολική υγεία του τελευταίου, το κόστος της επέμβασης κ.ο.κ., από τα οποία μπορεί προκύψει απόφαση για μια παραδοσιακή χειρουργική αντιμετώπιση. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις laser που πραγματοποιούνται κατά βάση μετά την ηλικία των 18 ετών.

Αντίστοιχα οι ασφαλιστικές εταιρείες θα θέσουν κριτήρια για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων υγείας τους κατά οποία θα συμπεριλάβουν ρητώς στους πίνακες χειρουργικών επεμβάσεων τις περιπτώσεις που η χρήση laser καλύπτεται ή εξαιρείται, θα κάνουν ειδική αναφορά στους γενικούς όρους του συμβολαίου είτε θα το αφήσουν ως «γκρίζα ζώνη» για την οποία ο κάτοχος του ασφαλιστηρίου θα πρέπει λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ενδεικτικά, στις παροχές προγραμμάτων νοσοκομειακής περίθαλψης που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά εντοπίζονται καλύψεις για «Laser δισκεκτομή» για την περίπτωση δισκοκήλης, «Διαδερμική αγγειοπλαστική στεφανιαίας/ων αρτηρίας/ων (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης laser)» και «Εκτοµή αιδοίου (laser)» επί υποψίας αδενοκαρκινώματος, αλλά και εξαιρέσεις όπως στην αποκατάσταση ουλών με μικρομεταμόσχευση μαλλιών με επισήμανση «χωρίς Laser» είτε στην περίπτωση ατυχήματος και μεταφοράς στα Επείγοντα, όπου δεν θα καλυφθούν «θεραπείες με laser και ραδιοσυχνότητες».

Οι «γκρίζες ζώνες»

Υπάρχουν συμβόλαια που στην επεξήγηση των βασικών τους όρους θα συμπεριλάβουν την ακτινοβολία laser που χρησιμοποιείται αντί της συμβατικής εγχείρησης στον ορισμό της «χειρουργικής επέμβασης». Έπειτα, το laser μπορεί να μην αναγράφεται στο πεδίο με τις εξαιρέσεις. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι προτείνουν σε κατόχους ασφαλιστηρίων που αφήνουν «θολό» το προκείμενο θέμα να επικοινωνήσουν με την εταιρεία πριν τον προγραμματισμό της επέμβασης και, εφόσον έχουν την ιατρική γνωμάτευση που προκρίνει την ελάχιστη επεμβατική μέθοδο με laser έναντι του συμβατικού «νυστεριού», να αιτηθούν την κάλυψή της.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η θεραπεία των κιρσών, για την κάλυψη των οποίων είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο ότι στους πίνακες επεμβάσεων των συμβολαίων υγείας εντοπίζονται χειρουργικές μέθοδοι όπως η «απλή απολίνωση κιρσού», η «απολίνωση µείζονος σαφηνούς φλεβός (σαφηνεκτομή)» και η «εγχείρηση κιρσών» στο ένα ή τα δύο σκέλη. Είχαμε εντούτοις επισημάνει πως, ενώ η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση εγκαταλείπεται σταδιακά έναντι σύγχρονων θεραπειών όπως η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτήσουν τον ασφαλιστικό σύμβουλο για το τι προβλέπεται γι’ αυτές, αφού δεν γίνεται ρητή αναφορά τους στα συμβόλαια και οι σύγχρονες (πιο δαπανηρές συνήθως) μέθοδοι δεν προκρίνονται από τις εταιρείες.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν καλύπτουν τα προγράμματα υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας

Τέσσερα SOS ερωτήματα πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο