Mυγάκια και αστραπές και μυϊοψίες και φωταψίες κατά την ιατρική ορολογία, απώλεια όρασης και σκιά στο οπτικό πεδίο σαν τοίχος ή κουρτίνα, διακλαδώσεις κλαδιών ή αράχνες, μαύρες κηλίδες ή θάμβος είναι συμπτώματα που δεν πρέπει κανείς να αμελήσει. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν στο ygeiamou ειδικοί, αν εν αρχή εμφανιστούν σκιές, μυγάκια ή συννεφάκια που κινούνται στο ένα μάτι που συνοδεύονται στην πορεία από στιγμιαίες λάμψεις στο σκοτάδι, είναι η κρίσιμη στιγμή που θα πρέπει να σπεύσετε στον οφθαλμίατρο.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα συνδέονται κυρίως με την αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος, ενός παχύρευστου υγρού σαν ζελέ που ρευστοποιείται με την πάροδο της ηλικίας ώσπου αποσπάται από τα τοιχώματα του αμφιβληστροειδούς. Το υαλοειδές σώμα έπειτα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, κατάσταση κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποσπάται από τα υποκείμενα στρώματα του οφθαλμού με καταστροφικές συνέπειες για την όραση αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι ρηγματογενής (ρωγμές στον αμφιβληστροειδή), ελκτική (έλξεις μεταξύ υαλοειδούς – και νεοαγγειακού και ινώδους ιστού του αμφιβληστροειδούς) και ορώδης ή εξιδρωματική (συσσώρευση υγρού στην κοιλότητα μεταξύ αμφιβληστροειδούς και μελάγχρου επιθηλίου από φλεγμονή, όγκους κ.α.).

Καλύψεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση

Οι ρωγμές στον αμφιβληστροειδή από την απόσπαση υαλοειδούς π.χ. αποτελεί βασική αιτία της αποκόλλησής του. Η «κρυοπηξία επί ρωγμής  αμφιβληστροειδούς» για τη συγκόλληση της ρωγμή που εντοπίζεται στις πολύ μικρές οφθαλμολογικές επεμβάσεις των νοσοκομειακών προγραμμάτων, αποτελεί ουσιαστικά την κίνηση πρόληψης της αποκόλληση.

Εφόσον ο αμφιβληστροειδής αποκολληθεί, η κατάσταση κρίνεται έκτακτη και πολύ σοβαρή και ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα καθώς κινδυνεύει η ακεραιότητα και λειτουργικότητα του ματιού. Σε κάποιες περιπτώσεις, η επέμβαση θα πρέπει να διενεργηθεί την ημέρα της διάγνωσης. Η βιτρεκτοµή ή υαλοειδεκτομή αποτελεί τη βασική μέθοδο για την αντιμετώπιση της αποκόλλησης. Στους πίνακες με τις χειρουργικές επεμβάσεις εντοπίζεται η «Αποκόλληση αµφιβληστροειδούς» στις μεγάλες ή βαριές επεμβάσεις, αλλά και ειδικότερα η «Βιτρεκτοµή οπίσθια». Δεδομένου πως η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και αναλόγως την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί διανυκτέρευση ή να δοθεί εξιτήριο αυθημερόν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου τι ισχύει σχετικά με τις καλύψεις ημερήσιων νοσηλειών (οne day clinic), για τις οποίες ενημερώνεστε σχετικά εδώ.

Μολονότι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης είναι σημαντικά λιγότερες από τα οφέλη, σημειώνεται ότι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και η δημιουργία καταρράκτη (συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια) μπορεί να ακολουθήσουν της βιρεκτομής. Στην περίπτωση αυτή, η επέμβαση π.χ. του καταρράκτη θα καλυφθεί ως νοσηλεία για τον ίδιο λόγο με το πρώτο χειρουργείο ως διαδοχική νοσηλεία, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθεί μέσα στο χρονικό όριο που θέτει η εταιρεία. Διαβάστε περισσότερα για τις διαδοχικές νοσηλείες εδω.

Τα αίτια κρίνουν τις αναμονές και εξαιρέσεις

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να συμβεί από διάφορες αιτίες συμπεριλαμβανομένων διαθλαστικών σφαλμάτων, νοσημάτων και τραυματισμών του οφθαλμού. Η αιτία που οδήγησε στην κατάσταση ενδεχομένως να κρίνει και την ενεργοποίηση της κάλυψης. Επί παραδείγματι, αν η αποκόλληση σχετίζεται με μυωπία και δη σοβαρή η οποία αποτελεί μεν παράγοντα κινδύνου, εξαίρεση δε για τα ασφαλιστήρια υγείας, και είχε δηλωθεί κατά τον ιατρικό έλεγχο προσυμβατικά η εταιρεία ενδεχομένως να μην καλύψει τα νοσήλια.

Από την άλλη, μια νόσος μπορεί να αυξήσει τη χρονική αναμονή για την κάλυψη των νοσηλίων για την αποκατάσταση της αποκόλλησης. Συγκεκριμένα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, έτερος παράγοντας κινδύνου, όπως και άλλες παθήσεις αγγείων των άκρων και νεφρών λόγω σακχαρώδη διαβήτη, καλύπτονται μετά από αναμονή πέντε ετών σε τρέχον συμβόλαιο μεγάλης εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να διορθώσετε τη μυωπία σας με λέιζερ; Τι καλύπτει η ασφαλιστική

Ασφάλιση – Παιδί: Πώς καλύπτεται η επέμβαση για τον στραβισμό

Ασφαλιστήριο: Ποιες οφθαλμολογικές επεμβάσεις καλύπτει και ποιες όχι