Η παρεμπόδιση της υγιούς σεξουαλικής ζωής έχει πολλαπλό κόστος για τους άνδρες που επιθυμούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί αλλά διάφορα οργανικά και ψυχολογικά δεν το επιτρέπουν. Η στυτική δυσλειτουργία θα στερήσει τη σαρκική απόλαυση και θα εξωθήσει το άτομο στην αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ερωτικές και συναισθηματικές σχέσεις καθώς και την ψυχική υγεία του. Επιπλέον δε, θα χαθεί η δυνατότητα αποκόμισης σημαντικών οφελών για την υγεία από το σεξ όπως η ανακούφιση από το άγχος και η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), μολονότι δεν έχει εκπονηθεί επιδημιολογική μελέτη, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα πάνω από 500.000 άνδρες ζουν με τη δυσλειτουργία που φαίνεται να αγνοείται από μερίδα του πληθυσμού. Όπως έδειξε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, πάνω από του μισούς συμμετέχοντες (50,9%) εξέφρασαν πλήρη άγνοια ή λανθασμένη άποψη για το τί είναι η στυτική δυσλειτουργία, 26.4% δεν είχαν ακούσει για κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες όπως φάρμακα, ενδοπεικές ενέσεις, συσκευές κενού, ενδοπεϊκές προθέσεις κ.α., ενώ το 63% των ανδρών 51-60 ετών αποφάσισαν να μην παρέμβουν προς απόκτηση ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής, αποδεχόμενοι συνέπειες όπως άγχος, αίσθημα ντροπής και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε αγγειακά, νευρολογικά, ορμονικά ή φαρμακευτικά αίτια και να σχετίζεται με πλήθος ασθενειών και καταστάσεων όπως καρδαγγειακά νοσήματα, σαχκαρώδης διαβήτης, νόσος Peyronie, ακτινοθεραπεία για καρκίνο, πολλαπλή σκλήρυνση, χειρουργικές επεμβάσεις, ατυχήματα ή λήψη φαρμάκων όπως αντιυπερτασικα, στατίνες, αντιρετροϊκά, αντικαρκινικά κ.α.

Σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, για την οργανική στυτική δυσλειτουργία θα αξιοποιηθούν φάρμακα από το στόμα και ενδοπεϊκές ενέσεις και, εφόσον αυτά αποτύχουν, η οριστική λύση θα έρθει με τις ιατρικές τεχνικές παρεμβάσεις όπως οι ενδοπεϊκές προθέσεις.

Κάλυψη για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

Οι ενδοπεϊκές προθέσεις επιλέγονται ως η πλεόν ικανοποιητική, αποτελεσματική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της δυσλειτουργίας της στύσης. Πρόκειται για συνθετικά μοσχεύματα τοποθετούνται μέσω χειρουργικής επέμβασης από εξειδικευμένο ουρολόγο-ανδρολόγο στη θέση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους και μιμούνται τον μηχανισμό της φυσικής στύσης.

Διακρίνονται σε εύκαμπτες ημίσκληρες -δύο κύλινδροι σιλικόνης- και διογκούμενες ή υδραυλικές -εμφυτεύονται δύο μαλακοί σωλήνες στο πέος, ένα μικρό ρεζερβουάρ στην κοιλιά και μια μικρή αντλία εμφυτεύεται στο όσχεο- και κάθεμία έχει τα δικά της πλεοντεκτήματα και μειονεκτήματα.

Στα ασφαλιστήρια υγείας προβλέπεται κάλυψη για «Τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης» όπως και αφαίρεσής της, χειρουργικές επεμβάσεις που κάθε εταιρεία θα αξιολογήσει σύμφωνα με τον πίνακα επεμβάσεων ή αμοιβών ιατρών. Έτσι, η πρώτη μπορεί να εντοπίζεται στις βαριές επεμβάσεις και η δεύτερη στις μεσαίες και άρα θα καλυφθούν με διαφορετικό όριο στην αμοιβή χειρουργού και αναισθησιολόγου.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η τεχνική συστήνεται σε άνδρες που δεν πέτυχαν αποτελέσματα με φάρμακα ή ενέσεις και δεν αναμένουν αλλαγές με συμβατικά μέσα (όπως άτομα με διαβητική νευροπάθεια, παραπληγία, καρδιοπάθειες κ.α.) και όχι σε περιπτώσεις με ορμονικό ή ψυχολογικό υπόβαθρο. Πρόκειται για χειρουργείο μη αναστρέψιμο, χωρίς την πρόθεση δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότα στύσης, αρκετά δαπανηρό (πάνω από 8.500€).

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • η εταιρεία το πιθανότερο δεν θα καλύψει την επέμβαση αν η στυτική δυσλειτουργία ή η πάθηση που την προκάλεσε προϋπήρχε της ασφαλιστικής σύμβασης
  • η διάρκεια της επέμβασης δεν υπερβαίνει τη μία ώρα και ο ασθενής θα χρειαστεί νοσηλεία μίας ημέρας ή θα αποχωρήσει το ίδιο βράδυ από το νοσοκομείο, συνεπώς το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί από την εταιρεία ως one-day clinic (διαβάστε σχετικά εδώ).

Δύο σημαντικές πληροφορίες

Δύο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι:

  • η διάγνωση της φλεβικής διαφυγής, προβλήματος δηλαδή στα αιμοφόρα αγγεία του πέους που ευθύνεται κυρίως για την οργανική στυτική δυσλειτουργία στους νεότερους άνδρες, γίνεται με το triplex αγγείων πέους, συνεπώς θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθούν από τον ασφαλιστή ή την εταιρεία τους εάν η εξέταση καλύπεται από το εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας εφόσον υπάρχει παραπεμπτικό ιατρού
  • η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ θα μειώσει το κόστος της επέμβασης, καθώς το ταμείο θα καλύψει το κόστος του υλικού για την επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ωστόσο, η παροχή ενεργοποείται μόνο για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους όπως καρκίνος του προστάτη και για ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Διαβάστε επίσης: