Σίγουρα όσοι αναζήτησαν έγκυρες οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα θα διάβασαν πως η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία είναι από τα βασικά συμπτώματα θερμοπληξίας. Το βαρύ κεφάλι όμως, η αστάθεια και ή το ψευδές αίσθημα περιστροφής των αντικειμένων ή περιστροφής του ίδιου του ασθενή γύρω από τα αντικείμενα, όπως περιγράφει τον ίλιγγο στο ygeiamou η ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) και Επιμελήτρια Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, Ελένη Ανδρεοπούλου, μπορεί να μαρτυρούν πλήθος άλλων καταστάσεων.
Ιδιαίτερα ο ίλιγγος αποτελεί ένα από τα πλέον δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσει το πάσχον άτομο ακόμα και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αν και η πρώτη σύνδεση που θα έκανε νοητά κάποιος είναι τα ταξίδια με πλοίο είτε τρένο, η εκδήλωσή του μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως βλάβες στο αιθουσαίο νεύρο και τον λαβύρινθο κατόπιν μιας ωτίτιδας, μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση, λαβυρινθίτιδες, τη νόσο Meniere κ.α. (περιφερικός ίλιγγος) είτε καταστάσεις που συμμετέχει το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως ημικρανία, πολλαπλή σκλήρυνση, υπέρταση, όγκοι, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.α. (κεντρικός ίλιγγος).
Τα ιατρικά πρωτόκολλα για ασθενείς με ίλιγγο προβλέπουν τη διάκριση των περιπτώσεων που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης, τον εντοπισμό της θέσης της βλάβης (περιφερική ή κεντρική), τον καθορισμό των αιτιών και την καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Η εξέταση για περιστατικά ιλίγγου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, ελέγχου του νυσταγμού, της ακοής και της ισορροπίας καθώς και απεικονιστικούς και καρδιολογικούς ελέγχους. Συνήθως η πρώτη εξέταση διενεργείται από ΩΡΛ και σε περίπτωση νευρολογικών συμπτωμάτων ο ασθενής παραπέμπεται σε νευρολόγο.
Καλύψεις για τη συχνότερη μορφή ιλίγγου
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στην περίπτωση ιλίγγου, πλήρους κάλυψης θα χαίρει ο ασφαλισμένος σε ένα πλήρες πρόγραμμα υγείας για νοσοκομειακή όσο και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Έτσι, αν ο ίλιγγος ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο πάσχων επιθυμεί μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασής του, μπορεί να επισκεφθεί μέσω του ασφαλιστηρίου διαγνωστικών εξετάσεων δωρεάν ή έναντι προνομιακών τιμών ΩΡΛ είτε νευρολόγο, οι οποίοι θα ορίσουν τους αναγκαίους ελέγχους για τον καθορισμό της αιτιολογίας και πιθανής αντιμετώπισης. Αν ωστόσο βρεθεί στα Επείγοντα του νοσοκομείου για άμεση αντιμετώπιση, θα πρέπει να έχει ένα συμβόλαιο με κάλυψη νοσηλευτικών δαπανών.
Εν προκειμένω, θα εξετάσουμε τι προβλέπεται για τη συνηθέστερη μορφή ιλίγγων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι περιφερικοί ίλιγγοι. Όπως αναφέρει δημοσίευση στα «Επιστημονικά Χρονικά», το ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «Τζάνειο», οι πιο συχνές αιθουσαίες παθήσεις (περιφερικής αιτιολογίας) που συναντά στην καθημερινή πράξη ο ΩΡΛ, ο παθολόγος, ο νευρολόγος και ο γενικός ιατρός είναι:
Σημειώνεται ότι ορισμένοι ΩΡΛ συγκαταλέγουν το ακουστικό νευρίνωμα στις συχνές περιφερικές αιθουσαίες παθήσεις, ενώ τα ακουστικά βαρηκοΐας συστήνονται σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η νόσος Meniere. Ενημερωθείτε για τις ασφαλιστικές καλύψεις των δύο περιπτώσεων εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Πότε καλύπτονται οι συγγενείς παθήσεις και ως ποιο όριο
Χρόνιες και συγγενείς παθήσεις: Πότε καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας
Ασφάλιση – Παθήσεις των όρχεων: Οι καλύψεις που πρέπει να γνωρίζετε