Για τις συχνότερες παθήσεις των όρχεων μίλησε στο ygeiamou η κ. Ματίνα Βλάχου, Xειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Διευθύντρια Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital, επισημαίνοντας ότι με ακόμα και με την τακτική αυτοεξέταση κατ’ αρχάς, ο ασθενής μπορεί να προλάβει μια παθολογική κατάσταση και με την κατάλληλη αντιμετώπιση να ιαθεί, αποφεύγοντας επιπλέον δυσάρεστες επιπλοκές όπως η υπογονιμότητα.

«Τα εξελιγμένα χειρουργικά μικροσκόπια, οι πηγές ραδιοσυχνοτήτων και η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επιτρέπουν την έγκαιρη και αποτελεσματική χειρουργική θεραπεία, όπου απαιτείται», αναφέρει η ειδικός και, εξ αφορμής της δήλωσης, ανατρέξαμε στους όρους και τις παροχές των συμβολαίων υγείας για να εντοπίσουμε ποιες περιπτώσεις καλύπτονται και με ποιον τρόπο.

1. Οξεία επιδιδυμίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του μικρού οργάνου πάνω και πίσω από τους όρχεις μέσα στο όσχεο, που μπορεί να προκαλέσει πόνο, οχλήσεις κατά την ούρηση, ερυθρότητα του δέρματος πάνω από τον διογκωμένο όρχι και πυρετό. Για την επιδιδυμίτιδα ευθύνονται συνήθως κάποιο μικρόβιο (π.χ. κολοβακτηρίδιο, ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα κ.α.) είτε κάκωση. Για τη διάγνωσή του μπορεί να χρειαστεί υπερηχογράφημα οσχέου βοηθά, μια εξέταση που εντοπίζεται σε κάποια εξωνοσοκομειακά προγράμματα, σπανίως ως παροχή για τον έλεγχο υπογονιμότητας. Αν και η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική (φαρμακευτική), μη έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές (π.χ. αποστήματα) με σοβαρούς κινδύνους όπως υπογονιμότητα, και οι οποίες χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Ενδεικτικά, στα συμβόλαια υγείας εντοπίζεται στις μικρές ή μεσαίες επεμβάσεις (αναλόγως την εταιρεία) η «μικροχειρουργική αναστόµωση σπερµατικού πόρου και επιδιδυµίδος» και η «επιδιδυµιδεκτοµή».

2. Καρκίνος του όρχεως

Είναι ένας καρκίνος της νεαρής ηλικίας (14-35 ετών περίπου) και, σύμφωνα με την ειδικό, τα ποσοστά ίασης φτάνουν το 90% αν ανευρεθεί στα αρχικά στάδια. Η ριζική ορχεκτομή (ετερόπλευρη και αµφοτερόπλευρη) που αποτελεί την θεραπεία πρώτης επιλογής εντοπίζεται στους σχετικούς πίνακες, με διαφορετική βαρύτητα ανά εταιρεία (μικρή ή μεσαία), ενώ η ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία που μπορεί να καταστούν αναγκαίες ως συμπληρωματικές θεραπείες καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια (διαβάστε σχετικά εδώ).

3. Υδροκήλη

Η συγκέντρωση υγρού ανάμεσα στα περιβλήματα του όρχεως που μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή δευτεροπαθής (π.χ. φλεγονή του όρχεως ή της επιδιδυμίδας, καρκίνος κ.α.) συγκαταλέγεται στις ουρολογικές επεμβάσεις που καλύπτονται από τα συμβόλαια. Καθώς πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που απαιτεί συνήθως παραμονή λίγων ωρών στο νοσοκομείο, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπεται για τα one-day clinic (ενημερωθείτε εδώ).

4. Συστροφή του όρχεως

Η συστροφή του όρχεος είναι μια επείγουσα κατάσταση που συνοδεύεται από έντονο πόνο και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να μη νεκρωθεί ο όρχις. Η συστροφή του όρχεως μπορεί να είναι τέλεια ή ατελής ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο όρχις αλλάζει και τη θέση του, οπότε εντοπίζεται σε υψηλότερο σημείο από το συνηθισμένο. Συμβαίνει συχνότερα στα βρέφη όπως και σε αγόρια ηλικίας 12-18 ετών, σπανιότερα όμως σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία. Στον πίνακα επεμβάσεων αναγράφεται ως «Συστροφή όρχεως – ορχεοπηξία» και αξιολογείται συνήθως ως μεσαίας βαρύτητας επέμβασης. Εν προκειμένω, οι συμβαλλόμενοι γονείς ή ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπει το συμβόλαιό τους για τα έκτακτα περιστατικά.

5. Κιρσοκήλη

Πρόκειται για οίδημα που προκαλεί φλεβική ανεπάρκεια στους όρχεις, το οποίο εντοπίζεται στο 15% του ανδρικού πληθυσμού και στο 40% υπογόνιμων ανδρών. Η χειρουργική της αντιμετώπιση προβλέπεται αναγράφεται στους σχετικούς πίνακες επεμβάσεων των συμβολαίων, στις μεσαίες συνήθως επεμβάσεις. Όπως και στην περίπτωση της υδροκήλης, αντιμετωπίζεται συνήθως με μικροχειρουργική αφαίρεση, η οποία δεν απαιτεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης: 

Ποιες «δημοφιλείς» θεραπείες εξαιρούνται από τα συμβόλαια υγείας

Ασφαλιστήριο Υγείας: Μάθετε πότε συμφέρει η συμμετοχή με ποσοστό στα έξοδα νοσηλείας

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή – Καινοτόμο Νομοσχέδιο: Τα πλεονεκτήματα για τα υπογόνιμα ζευγάρια