Βασική δυνατότητα που εξασφαλίζεται από τα νοσοκομειακά προγράμματα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας είναι η πρόσβαση σε κορυφαία νοσοκομεία για τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας. Αρκεί εντούτοις μια ματιά σε όσα αιφνίδια συμβαίνουν γύρω μας -και μια δεύτερη ίσως στις αποδείξεις στο συρτάρι από διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις- για να διαπιστωθεί ότι η ανάγκη για ασφάλεια εκτείνεται πολύ πιο μακριά από τα δωμάτια και τις αίθουσες ενός νοσοκομείου, τη χρειάζομαστε στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας, στο πάρκο με τα παιδιά ή οπουδήποτε αλλού, και είναι αναγκαία όταν αναζητούμε απαντήσεις για τυχόν ενοχλήσεις ή συμπτώματα που διαταράσσουν την ευημερία μας.

Για όλα τα παραπάνω, κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να μεριμνήσει για την ενίσχυση του βασικού νοσοκομειακού του προγράμματος με δύο συμπληρωματικές παροχές που δεν πρέπει  να απουσιάζουν απ’ όποιον θέλει να νιώθει πλήρη ασφάλεια:

  • η εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, κάλυψη που μπορεί να αποκτηθεί και ως αυτόνομο πρόγραμμα και δίνει στον ασφαλισμένο πρόσβαση σε διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία όπου αξιοποιούνται η πλέον σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και, κυρίως, δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.
  • η κάλυψη για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης και εξετάσεων
  • η υγειανομική μεταφορά, κάλυψη-ασπίδα για περιστατικά υγείας σε μέρη χωρίς της αναγκαίες υγειονομικές δομές

1. Διαγνωστικές εξετάσεις

Ενα «επικίνδυνο» αγκάθι αποτελεί το κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα, δεδομένου του μεγάλου πλήθους που θα επιλέξει δημόσια δομή για τις διαγνωστικές του εξετάσεις επί ύποπτων συμπτωμάτων ή τυπικού ελέγχου για την πρόληψη. Ως αποτέλεσμα, αναγκαίες εξετάσεις πραγματοποιούνται με χρονική καθυστέρηση και πολλαπλάσιο έτσι τον κίνδυνο καθυστερημένης διάγνωσης ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, επιπλοκών για κάποια υφιστάμενη ασθένεια έως και θανάτου λόγω μη έγκαιρης παρέμβασης.
Στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας θα πρέπει να στραφούν ωστόσο και όσοι:

  • δεν έχουν ανήκουν σε κάποιον φορέα κοινωνικής ασφάλισης
  • έχουν ανάγκη τακτικών ελέγχων εξαιτίας ιατρικού ιστορικού είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας
  • προτιμούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για την ποιότητα των υπηρεσιών τους
  • χρειάζονται ταχύτερες διαδικασίες από αυτές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής φροντίδας παρέχει δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων δωρεάν ή έναντι προνομιακών τιμών και προσφέρεται ως συμπληρωματική κάλυψη στο βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα είτε ως αυτόνομο προϊόν με ελάχιστη προβλεπόμενη ηλικία του πελάτη τους έξι μήνες και ετήσιο κόστος από 50 έως 150 ευρώ.

2. Επείγοντα και έκτακτα περιστατικά

Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, όπως τροχαία ατυχήματα, εγκαύματα ή αιφνίδιες παθήσεις, απαιτούν άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, ώστε να προστατευθεί η ζωή του παθόντος και να μην επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα η υγεία του λόγω καθυστερημένης ιατρικής ή χειρουργικής θεραπείας σε νοσοκομείο.

Η κάλυψη περιστατικών έκτακτου ή επείγοντος χαρακτήρα, εφόσον τεκμαίρονται με ιατρικά και αντικειμενικά κριτήρια, επιτρέπουν τη διάγνωση και χρήζουν θεραπείας, περιλαμβάνεται κατά το σύνηθες στις βασικές καλύψεις των νοσοκομειακών προγραμμάτων.
Σήμερα, δεδομένης της αιφνίδιας φύσης των περιστατικών, τα περισσότερα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης καλύπτουν τις δαπάνες που θα προκύψουν από αυτό έως ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού (π.χ. €300, €500 ή €800), ενώ θέτουν ως προαπαιτούμενο την αντιμετώπισή του σε συμβεβλημένο νοσοκομείο.

3. Υγειονομική μεταφορά

Ενα έκτακτο ή επείγον περιστατικό ενδέχεται να απαιτήσει την άμεση διακομιδή του ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σε περίπτωση δε που συμβεί σε κάποιο μέρος του εξωτερικού με αδύναμο σύστημα υγείας ή απομονωμένο μέρος χωρίς δομές υγείας, η αερομεταφορά θα αποτελέσει μονόδρομο.

Από την πλευρά του κράτους, για τέτοια περιστατικά κινητοποιείται ο στόλος του ΕΚΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας όταν δεν υπάρχουν άλλα μέσα, με μεγάλες πιθανότητες (κρίσιμης) καθυστέρησης αν υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα του ενός έκτακτα περιστατικά.
Για τις περιπτώσεις αυτές, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν προϊόντα έκτακτης διακομιδής ως ανεξάρτητα είτε συμπληρωματικά στο βασικό νοσοκομειακό ή ταξιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, με κόστος όπως €35 κατ’ έτος και για μεγάλο ηλικιακό εύρος έως 70 ετών. Κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών καθώς και παραθεριστές, όπως και άτομα που ταξιδεύουν συχνά θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν την απόκτηση αυτού του προγράμματος.