Από το 1998 και κάθε χρόνο, με εμπνευστή την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (Global Initiative for Asthma- GINA), η πρώτη Τρίτη του Μαΐου εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος, μια ιδιαίτερη ημέρα με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη χρόνια πνευμονοπάθεια που ταλαιπωρεί το 10% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2016, 336 εκατομμύρια άτομα είχαν άσθμα και 417.918 έχασαν τη ζωή τους από αυτό.

Το άσθμα αποτελεί ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και μπορεί να είναι εξωγενές (αλλεργικό) με τα αίτια εκδήλωσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (αλλεργιογόνα), ενδογενές (μη αλλεργικό) στο οποίο δεν εντοπίζεται κάποιος παράγοντας υπεύθυνος για την πρόκλησή του, άσθμα σχετιζόμενο με την άσκηση, το νυχτερινό άσθμα και επαγγελματικό άσθμα (από την εισπνοή ουσιών στο επαγγελματικό περιβάλλον).

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, με την κατάλληλη αντιμετωπιση μπορεί να ελεγχθεί και έτσι οι ασθενείς να ανακουφιστούν από τα αναπνευστικά συμπτώματα (δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, συριγμός, βήχας, κ.α.) που στέκονται εμπόδιο στην καθημερινότητά τους, να γλιτώσουν έπειτα από επικίνδυνες υποτροπές που μπορούν να οδηγήσουν στο νοσοκομείο ή και τον πρόωρο θάνατο. Δεν ήταν παρά στην εκπνοή του 2020 που βρέφος τριών μηνών διασωληνωμένο με σοβαρότατο άσθμα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων κατάφερε να επιζήσει έπειτα από αγώνα της ιατρικής ομάδας.

Πώς καλύπτεται μια γενική εξαίρεση των συμβολαίων υγείας

Το άσθμα δεν αναφέρεται ρητώς στα περισσότερα ασφαλιστήρια υγείας, καθίσταται όμως σαφές ότι εξαιρείται και πιθανώς θα επηρεάσει την ασφαλιστική σύμβαση αφού συγκαταλέγεται ονομαστικώς στις αναπνευστικές παθήσεις του προσυμβατικού ερωτηματολογίου υγείας. Άλλωστε, οι χρόνιες παθήσεις αποτελούν αγκάθι για την απόκτηση ασφάλισης υγείας και, κατά συνέπεια, εφόσον το άσθμα προϋπάρχει δεν θα συμπεριληφθεί στις καλυπτόμενες περιπτώσεις.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι το άσθμα θα εκδηλωθεί στην πορεία της ζωής του ανθρώπου, κατά την παιδική ηλικία κυρίως για το αλλεργικό και μεταξύ 20-3ο ετών για το ενδογενές. Διαθέτοντας ήδη ένα συμβόλαιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις θα μπορέσετε να καλυφθείτε δωρεάν ή με μικρή μόνο συμμετοχή για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Συγκεκριμένα, τόσο η ειδικότητα του πνευμονολόγου όσο και η φυσική εξέταση και σπιρομέτρηση που θα δώσουν απαντήσεις στην υποψία άσθματος, αναγράφονται ρητώς στα επίμαχα συμβόλαια.

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπονται τα σημαντικά προνόμια που εξασφαλίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες τους  μέσω της συνεργασίας τους με κορυφαία διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο τέτοιων παροχών υπάρχει στην αγορά πρόγραμμα προνομίων που περιλαμβάνει check-Up για παιδικό άσθμα με γενική αίματος, εξέταση από πνευμονολόγο, σπιρομέτρηση και καμπύλη ροής όγκου, σε ειδική τιμή. Τα προνόμια αυτά δεν προαπαιτούν την συμπερίληψη του παιδιού στο συμβόλαιο του γονέα ως εξαρτώμενου μέλους αλλά προσφέρονται στον κυρίως ασφαλισμένο για την μέριμνα της υγείας των συγγενικών του προσώπων.

 

Διαβάστε επίσης

Άσθμα: Η συνήθεια που τριπλασιάζει τον κίνδυνο για τους εφήβους

Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;