Λίγο πριν μας εγκαταλείψει το 2020, ένα μικρό ιατρικό θαύμα συντελέστηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και στην ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Ένα θαύμα, που όπως λέει στο thebest.gr, ο Διευθυντής της ΜΕΘ, Ανδρέας Ηλιάδης σκόρπισε συγκίνηση στην ιατρική κοινότητα της περιοχής.

Ο λόγος για την εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου με τη χρήση μείγματος ηλίου σε ένα νήπιο μόλις τριών ετών, το οποίο μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων σε ημιθανή κατάσταση με σοβαρότατο άσθμα και κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μετά από αγώνα που έδωσαν εν αρχή η έμπειρη αναισθησιολόγος του Καραμανδανείου, Μαρία Τρίγκα και ακολούθως οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ και, φυσικά, οι γιατροί της ΜΕΘ Παίδων.

H μικρή Βιολέτα, διασωληνώθηκε στο Καραμανδάνειο. «Το βαρύ άσθμα, είναι ίσως η πιο δύσκολη διασωλήνωση που μπορεί να γίνει» λέει στο thebest.gr ο κ. Ηλιάδης. «Είναι πολύ σημαντικό που έτυχε να είναι εκεί μια έμπειρη γιατρός γιατί είναι πολύ δύσκολη κατάσταση η διασωλήνωση, δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κ. Τρίγκα για αυτό όπως και στους ανθρώπους του ΕΚΑΒ που έκαναν τη διακομιδή σε αυτές τις τόσο κρίσιμές συνθήκες. Η ίδια η κ. Τρίγκα συνόδεψε μάλιστα τη μικρή μέχρι τη ΜΕΘ όπου έχουμε τη μεγάλη τύχη να διαθέτουμε τη μονάδα χορήγησης ηλίου. Είμαστε η μοναδική ΜΕΘ που διαθέτει αυτό το σταθμό ηλίου. Ξέρετε όταν ένας ασθενής έχει πολύ σοβαρό άσθμα όπως εν προκειμένω η τρίχρονη, απειλείται άμεσα η ζωή του. Κλείνουν οι βρόγχοι και δεν μπορεί να μπει αέρας. Αυτό το μίγμα διεισδύει στους στενωμένους βρόγχους και εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος χρόνος για να κρατηθεί ο ασθενής στη ζωή. Έτσι έγινε και με τη μικρή μας η οποία ήταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και την κρατήσαμε στη ζωή».

Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείται ο σταθμός ηλίου σε ασθενή και η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε παιδί.