Αν και η κανέλα ως μπαχαρικό είναι ασφαλής για τους περισσότερους, οι συμπυκνωμένες μορφές της, όπως τα συμπληρώματα, φαίνεται πως μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα μας επεξεργάζεται τα φάρμακα. Μια πρόσφατη έρευνα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου του Μισισίπι, με επικεφαλής τη Δρα. Shabana Khan και τον Δρ. Bill Gurley, έδειξε ότι τα συμπληρώματα κανέλας, και συγκεκριμένα η δραστική ένωση κινναμαλδεΰδη, μπορεί να αλληλεπιδράσει με φαρμακευτικές αγωγές και να αλλάξει την αποτελεσματικότητά τους.
Τι εντόπισαν οι ερευνητές;
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Food Chemistry: Molecular Sciences, φέρνει στο προσκήνιο έναν κίνδυνο που δεν είναι ευρέως γνωστός. Τα συμπληρώματα κανέλας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τις ουσίες των φαρμάκων. Η κινναμαλδεΰδη, η ένωση που δίνει στην κανέλα το χαρακτηριστικό άρωμα, απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Ανεξαρτήτως του αν την έχετε καταναλώσει μαζί με άλλες τροφές ή με άδειο στομάχι, μετατρέπεται γρήγορα σε κινναμικό οξύ, κάτι που επηρεάζει τον μεταβολισμό των φαρμάκων.
«Ενώ η ελεγχόμενη κατανάλωση τροφών ή συμπληρωμάτων με κανέλα μπορεί να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις μεταξύ βοτάνων και φαρμάκων, οι οποίες είναι επιβλαβείς για την υγεία, ιδιαίτερα σε άτομα με χρόνιες παθήσεις», αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης.
Πώς επηρεάζει τα φάρμακα;
Η έρευνα έδειξε ότι τόσο η κινναμαλδεΰδη όσο και το αιθέριο έλαιο της κανέλας αλληλεπιδρούν με υποδοχείς στο σώμα, όπως οι PXR και AhR, οι οποίοι ρυθμίζουν τη διαχείριση ξένων ουσιών, όπως τα φάρμακα. Όταν ενεργοποιούνται αυτοί οι υποδοχείς, αυξάνεται η παραγωγή ενζύμων που μεταβολίζουν τις φαρμακευτικές ουσίες, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους ή να ενισχύσει τις παρενέργειες. Σημαντικά ένζυμα όπως τα CYP2C9 και CYP1A2, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό των φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά, τα παυσίπονα και τα αντικαταθλιπτικά, φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά από την κανέλα.
Ποιες αγωγές μπορεί να επηρεαστούν;
Η δράση της κανέλας στο σώμα μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, δημιουργώντας πιθανούς κινδύνους για την αποτελεσματικότητά τους. Φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά, τα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη (όπως η ιβουπροφαίνη), τα αντιδιαβητικά φάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά καθώς και οι ουσίες που περιέχουν καφεΐνη μπορούν να επηρεαστούν από την κανέλα.
Δεν είναι όλα τα είδη κανέλας ίδια
Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι δεν επηρεάζουν όλα τα παράγωγα και είδη κανέλας το ίδιο. Το έλαιο κανέλας, που χρησιμοποιείται συνήθως τοπικά για τις αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες ή για άρωμα, δεν έχει σχεδόν κανένα κίνδυνο αλληλεπίδρασης με φάρμακα.
Από την άλλη, ο φλοιός της κανέλας, ειδικά η ποικιλία Κασσίας (η πιο συνηθισμένη στα καταστήματα), περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτική δράση. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που ακολουθούν κάποια αντιπηκτική θεραπεία. Αντίθετα, η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης έχει πολύ λιγότερη κουμαρίνη και είναι πιο ασφαλής.
Παρά το γεγονός ότι η κανέλα είναι ένα φυσικό συστατικό, αυτό δεν την κάνει απαραίτητα ασφαλή όταν συνδυάζεται με συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν προσθέσετε συμπληρώματα κανέλας στη ρουτίνα σας, αλλά και να γνωρίζετε το είδος που χρησιμοποιείτε.
Διαβάστε επίσης
Συμπληρώματα διατροφής: Αυτό είναι ο λόγος που δεν δρουν σε όλους το ίδιο
Συμπληρώματα διατροφής: Πότε είναι αναγκαία σε παιδιά και εφήβους;
Πόσο μας αδυνατίζουν τα συμπληρώματα διατροφής; Έρευνα απαντά