Η εκπαίδευση φαίνεται πως προστατεύει τους γηραιότερους ενήλικες, και ιδίως τις γυναίκες, από την απώλεια μνήμης, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Georgetown που δημοσιεύθηκε στο Aging, Neuropsychology, and Cognition.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά –κυρίως τα κορίτσια- που πηγαίνουν στο σχολείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα έχουν πιο γερή μνήμη σε μεγάλη ηλικία, πράγμα που μπορεί να περιορίσει την απώλεια μνήμης στη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας.

Η μελέτη εξέτασε τη δηλωτική μνήμη 704 γηραιότερων ενηλίκων (ηλικίας 58-98 ετών), η οποία αφορά στην ικανότητα του ατόμου να θυμάται περιστατικά, γεγονότα και λέξεις, όπως για παράδειγμα το σημείο όπου άφησε τα κλειδιά ή το όνομα ενός νέου γείτονα.

Οι συμμετέχοντες είδαν ζωγραφιές αντικειμένων και αρκετά λεπτά αργότερα εξετάστηκαν για τη μνήμη τους πάνω σε αυτά τα αντικείμενα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα μνήμης γινόταν σταδιακά χειρότερη όσο περνούσαν τα χρόνια, ωστόσο, όσα περισσότερα ήταν τα χρόνια εκπαίδευσης νωρίς στη ζωή του ανθρώπου, τόσο εξισορροπούνταν αυτές τις απώλειες, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Στους άνδρες, τα οφέλη στη μνήμη που σχετίζονταν με κάθε χρόνο εκπαίδευσης ήταν δύο φορές μεγαλύτερα από τις απώλειες που παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια κάθε χρόνου γήρανσης, ενώ στις γυναίκες τα οφέλη ήταν πέντε φορές μεγαλύτερα.

Για παράδειγμα, οι ικανότητες δηλωτικής μνήμης μιας 80χρονης γυναίκας με πτυχίο πανεπιστημίου ήταν εξίσου καλές με αυτές μιας 60χρονης απόφοιτης Λυκείου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τέσσερα επιπλέον χρόνια εκπαίδευσης επανορθώνουν τις απώλειες μνήμης 20 χρόνων γήρατος.

«Από τη στιγμή που η εκμάθηση νέων πληροφοριών στη δηλωτική μνήμη είναι πιο εύκολη όταν σχετίζεται με γνώσεις που ήδη έχουμε, όσο περισσότερη είναι η γνώση από την εκπαίδευση, τόσο καλύτερες θα είναι λογικά και οι ικανότητες μνήμης χρόνια μετά», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jana Reifegerste, μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Potsdam στη Γερμανία.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κορίτσια έχουν συνήθως καλύτερη δηλωτική μνήμη από τα αγόρια, επομένως η εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οφέλη γνώσεων σε αυτά. Έτσι, η εκπαίδευση μπορεί να ωφελήσει συγκεκριμένα τις ικανότητες μνήμης των γυναικών, ακόμα και χρόνια αργότερα, σε μεγάλη ηλικία», σημειώνει ο ερευνητής και καθηγητής, Michael Ullman.

Σημειώνεται ότι η μελέτη εξέτασε άτομα από την Ταϊβάν, γι’αυτό και θα χρειαστούν μελλοντικές έρευνες ώστε να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα αφορούν και άλλους πληθυσμούς. Συμπερασματικά, πάντως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά δεδομένης της ταχείας γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού και δημιουργούν κίνητρα για περαιτέρω προσπάθειες για την αύξηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης

Μνήμη: Ο απροσδόκητος εχθρός από το πεπτικό που απειλεί το μυαλό

Αυτά τα λιπαρά δυναμώνουν την μνήμη και προστατεύουν από την άνοια

Ξεχνάτε; Πόσο πρέπει να ανησυχήσετε όταν σας απατά η μνήμη σας