Κανόνας είναι οι αναγκαστικές από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) μετακινήσεις γιατρών με σκοπό την κάλυψη κενών σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, κυρίως της Περιφέρειας. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας κατήγγειλε χθες την πριν λίγα 24ωρα εντολή μετακίνησης παθολόγων από τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας προκειμένου να καλύψουν έξι εφημερίες στο νοσοκομείο της Άρτας. Η συγκεκριμένη, όμως, δεν είναι η μοναδική περίπτωση των λεγόμενων «εντέλλεσθε» που είναι πολύ συχνά, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού σε περιοχές με τουριστική κίνηση.
«Το καραβάνι των παθολόγων που ξεκίνησε πριν μια πενταετία με το νοσοκομείο Πύργου και συνεχίστηκε με μετακινήσεις σε Ιόνια νησιά και Αίγιο θα έχει ακόμα πιο καταστροφικές συνέπειες για τις δομές υγείας. Αρχικά, θα προκαλέσει περαιτέρω αποδυνάμωση των δομών υγείας της πόλης στις οποίες η πληρότητα στις παθολογικές κλινικές αγγίζει το 300%.
Χαρακτηριστικά, η χθεσινή εφημερία (σ.σ προχθές) του ΠΓΝΠ (Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών) ολοκληρώθηκε με 48 ασθενείς νοσηλευόμενους σε ράντζα, κάποιοι εκ των οποίων για πάνω από τρεις ημέρες, και την παθολογική κλινική του νοσοκομείου να έχει 8 κενές οργανικές θέσεις που αναμένεται να αυξηθούν μετά την επικείμενη συνταξιοδότηση και παραίτηση συναδέλφων», αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) σε ανακοίνωσή της.
Επιπλέον, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας τονίζουν πως ήδη στο υπάρχον πρόγραμμα των εφημεριών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΠ υπάρχουν πέντε ακάλυπτες εφημερίες, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επικείμενες μετακινήσεις – προς το παρόν δύο γιατρών.
Εκτός από την υποβάθμιση που θεωρούν οι γιατροί ότι προκαλεί η απόφαση μετακινήσεων για τα νοσοκομεία Πατρών, εκτιμούν ότι θα προκαλέσει τη φυγή υπηρετούντων λειτουργών του Ιπποκράτη. «Ήδη την τελευταία τριετία έχουν παραιτηθεί λόγω των μετακινήσεων 4 παθολόγοι από το ΠΓΝΠ και στο άκουσμα των σημερινών εντολών μετακίνησης άλλη μια παθολόγος απέσυρε τα χαρτιά της από τις πολυδιαφημισμένες προκηρύξεις του υπουργείου που δεν φτάνουν ούτε να καλύψουν το 1/3 των κενών οργανικών θέσεων (140) με βάση τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα», σημειώνει η ΕΙΝΑ. Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι η απόφαση για μετακινήσεις είναι ένα «αντιεπιστημονικό και επισφαλές μέτρο για τους ασθενείς μιας και η παροχή ιατρικών υπηρεσιών απαιτεί μια επιστημονική συνέχεια και διεπιστημονική συνεργασία και όχι λευκή ρόμπα και όποιος να ναι απλά για να υπάρχει ένα όνομα σε ένα χαρτί».
Πύργος, Δράμα, Εύβοια
Οι μετακινήσεις από την Πάτρα στην Άρτα αποτελούν μέρος ενός πολύ συχνού φαινομένου, με τα παραδείγματα να είναι πολλά. Πέρυσι μεγάλο πρόβλημα είχε το νοσοκομείο Πύργου μετά από ομαδική παραίτηση των παθολόγων. Έτσι, μετακινήθηκε ένας γιατρός από την Αμαλιάδα και ταυτόχρονα μετακινούνταν κάθε ημέρα και άλλος από τα νοσοκομεία της Αχαΐας. Το πρόβλημα στον Πύργο έχει κάπως επιλυθεί, ωστόσο τα κενά συνεχίζουν να είναι αξιοσημείωτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 19 διακομιδές προς το νοσοκομείο του Ρίου, καθώς το νοσοκομείο Πύργου δεν μπορεί να «κρατήσει» περιστατικά λόγω ελλείψεων.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), το νοσοκομείο της Δράμας επίσης αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με κενά σε γιατρούς, με αποτέλεσμα να «δανείζεται» προσωπικό κυρίως από την Καβάλα. Ταυτόχρονα, μετακινούνται γιατροί από Κέντρα Υγείας της Εύβοιας ώστε να καλυφθούν ανάγκες στο Κέντρο Υγείας Διστόμου. Μέσα στην 5η ΥΠΕ μετακινούνται ανά τακτά διαστήματα γιατροί.
Από τα παραδείγματα μετακινήσεων δεν μπορεί να λείπει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια που έχει στην ευθύνη της τα νησιά του Αιγαίου. Η συγκεκριμένη ΥΠΕ κάθε χρόνο ενόψει καλοκαιριού ζητά εθελοντικές μετακινήσεις γιατρών, οι οποίοι επωφελούνται από σημαντικά οικονομικά κίνητρα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ορισμένα κρίσιμα κενά καλύπτονται μετά από εντολή μετακίνησης.
«Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να στελεχώσουν τις δομές Υγείας είναι ατελέσφορος. Χρειάζεται μια δέσμη κινήτρων που να αφορούν τόσο στις απολαβές όσο και τις εργασιακές συνθήκες αλλά και την επιστημονική εξέλιξη», αναφέρει στο ygeiamou.gr o νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος. Εξηγώντας περαιτέρω τι εννοεί επισημαίνει πως σε αρκετές περιπτώσεις ένας γιατρός μπορεί να λαμβάνει μισθό 1.400 ευρώ και να πρέπει να δώσει σε ενοίκιο τα 900 ευρώ. Ή θα κληθεί να κάνει 15 εφημερίες το μήνα ελλείψει προσωπικού. Γεγονός που του στερεί την ανέλιξή του, καθώς λόγω του φόρτου εργασίας δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει κάποιο συνέδριο ή μετεκπαίδευση. Ο κ. Γαλανόπουλος τονίζει ότι δεν αρκούν αποσπασματικές κινήσεις αλλά ένα συνολικό σχέδιο. Για παράδειγμα, να γίνονται μαζικές προκηρύξεις σε ένα νοσοκομείο, αντί να προκηρύσσεται μία θέση γιατρού.
Διαβάστε επίσης
Αυτή είναι η ψηφιακή εφαρμογή που θα λύσει τα χέρια των καρδιολόγων στα νησιά
ΕΣΥ: Περιέθαλψε 11,8 εκατομμύρια ασθενείς σε ένα έτος – Ποια νοσοκομεία σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο
Χωρίς προσωπικό τα Κέντρα Υγείας των νησιών – Τεράστιο το πρόβλημα στέγασης – Έρευνα αποκαλύπτει