Την «ακτινογραφία» 14 νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας παρουσιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, εστιάζοντας στο πρόβλημα της στέγασης που όπως φαίνεται συνεχίζεται ακόμη ένα καλοκαίρι.

«Κάποιοι δείχνουν να εκπλήσσονται με τη δημοσιοποίηση της υποστελέχωσης του κέντρου υγείας Σκιάθου των Σποράδων από την άρνηση γιατρών, να υπηρετήσουν στο νησί, επειδή τα ενοίκια των σπιτιών είναι ακριβά. Λες και δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα νησιά μας. Τι λέμε εμείς τόσο καιρό; Γιατί εκπλήσσονται κάποιοι με το ύψος του ενοικίου ενός σπιτιού σε ένα νησί όπως η Σκιάθος όταν άκουσαν για 2.500 ευρώ το μήνα. Πόσο πίστευαν ότι κάνει το ενοίκιο για ένα μήνα στη Σκιάθο και σε κάθε νησί, το καλοκαίρι όταν τα σπίτια νοικιάζονται με την ημέρα και κοστίζουν 80 με 100 ευρώ», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, κάνοντας την εκτίμηση ότι δεν θα καλυφθούν οι θέσεις υγειονομικών στα νησιά με τους μισθούς που δίνονται.

«Με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή ή διασώστη δεν βρίσκεις για τα νησιά; Ο μισθός που λαμβάνουμε δεν καλύπτει ούτε το ενοίκιο του σπιτιού. Οι τοπικοί φορείς σφυρίζουν αδιάφορα και δεν παρέχουν κίνητρα αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων. Γιατί ένας γιατρός από την Αττική, Θεσσαλονίκη να πάει στο νοσοκομείο Σαντορίνης ή σε άλλο νησί να δουλέψει και να μη πάει στην Κύπρο. Αεροπλάνο χρειάζεται για να επισκεφθεί το σπίτι του και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Μόνο που στη Κύπρο ο γιατρός λαμβάνει 80.000 ευρώ μισθό το χρόνο, ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ μισθό το χρόνο. Ταυτόχρονα λαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις. Γιατί λοιπόν να επιλέξει να μείνει εδώ;», αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παρουσιάζει τη σημερινή κατάσταση ενδεικτικά στα εξής νησιά:

Νοσοκομείο Νάξου: «Τι σόι νοσοκομείο είναι αυτό όταν δεν λειτουργεί το διαγνωστικό τμήμα και ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί 1 ακτινολόγος με μετακίνηση και θέλει να φύγει και αυτός». Λειτουργεί το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα 15 ημέρες το μήνα. Τις υπόλοιπες κλειστό. Υπηρετεί 1 Χειρουργός και 1 αναισθησιολόγος. Γίνονται μαστογραφίες και η διάγνωση γίνεται σε άλλο νοσοκομείο Έχουν μόνο 1 μόνιμο γυναικολόγο και 1 με μετακίνηση.

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Το νοσοκομείο είναι το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας και συχνά αποθεώνεται το καθεστώς λειτουργίας του. «Και όμως αργοπεθαίνει», λέει ο κ. Γιαννάκος. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, κανένας μικροβιολόγος, 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος με μετακίνηση, 1 παιδίατρος, κανένας νευρολόγος. Ένας υπήρχε και έφυγε.

Κέντρο Υγείας Τήνου: Χωρίς παθολόγο. Υπηρετούν δύο γιατροί 1 παιδίατρος και 1 μικροβιολόγος. Μόνο αυτοί. Παθολογικά περιστατικά τα βλέπει η παιδίατρος. Έρχεται με μετακίνηση 1 ορθοπεδικός με μπλοκάκι και βλέπει τακτικά περιστατικά. Για τα έκτακτα πληρώνεται από τους ασθενείς. Ασθενοφόρο ένα τη βάρδια όπως και στα άλλα νησιά. Που είναι τα δύο που δεσμεύτηκαν πέρυσι. Μόνο λιγοστές βάρδιες δεύτερο.

Νοσοκομείο Σύρου: Νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Στα επείγοντα κανένας γιατρός από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις. Υπηρετεί μόνο ένας Γενικός Ιατρός. Στη παθολογική κλινική από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις παθολόγων έχουν απομείνει 2 και 1 με παράταση. Καρδιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1 και ακόμη 1 σε παράταση. Συνεπικουρεί και 1 καρδιολόγος της ΜΑΦ. Αναισθησιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν 2 και βοηθάει και η Διευθύντρια της ΜΑΦ. Έτσι υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Δεν υπηρετεί κανείς ψυχίατρος, κανείς νευρολόγος. Νεφρολόγοι από τις 3 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 και 1 σε σε παράταση.

Αμοργός: 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλεύτριες. Μόνο αυτοί.

Ίος: Εχει γιατρούς αλλά δεν έχει νοσηλευτές και διασώστες. Υπηρετούν μόνο 2 νοσηλευτές και 3 διασώστες. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από νοσηλευτικό και ασθενοφόρο.

Μήλος: Έχει 4 γενικούς ιατρούς και 1 ορθοπεδικό. Δεν έχουν παιδίατρο. Δεν έχουν καρδιολόγο. Εχουν μόνο 6 νοσηλευτές δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Εχουν 3 διασώστες και υπάρχουν πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

‘Ανδρος: Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 ακτινολόγος, 1 παθολόγος. Υπηρετούν μόνο 5 νοσηλευτριες. Δεν υπηρετεί μικροβιολόγος.

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Ξέμεινε με 2 παθολόγους στη παθολογική κλινική. Μεγάλο ζήτημα τελευταία με το ογκολογικό τμήμα που λειτουργούσε και στο παλαιό νοσοκομείο πριν το έτος 2010. Απεβίωσε η μοναδική ογκολόγος και έμεινε το ογκολογικό τμήμα μόνο με μια παθολόγο που συνεπικουρεί. Μετακινείται ογκολόγος από άλλα νοσοκομεία. Όμως υπάρχουν κενές ημέρες με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλει το σωματείο την απίστευτη ταλαιπωρία και τα έξοδα των ασθενών με καρκίνο να αναζητούν εκτός νησιού σε άλλα νοσοκομεία της χώρας τη θεραπεία τους.

Νοσοκομείο Κυθήρων: Χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς Μικροβιολόγο, .με 1 χειρουργό, 1 παιδίατρο, 1 καρδιολόγο.

Νοσοκομείο Κω: Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, υπηρετεί 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος.

Νοσοκομείο Λευκάδας: Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, Μαΐων και τεχνολόγων. Προβλήματα με γιατρούς στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν δύο χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι, 1 αναισθησιολόγος και 1 με μπλοκάκι. Γίνονται μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί και τα περιστατικά του νοσοκομείου Πρέβεζας λόγω σοβαρότατων ελλείψεων ιατρών που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Πρέβεζας.

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Σοβαρές ελλείψεις παθολόγων. Από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1, ακόμη 1 με μπλοκάκι και 1 με μετακίνηση. Αναισθησιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί μόνο 1. Στο κεντρο ψυχικής υγείας από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων κανένας.

Κέντρο Υγείας Σκιάθου: Έχει ξεμείνει με 2 ειδικευμένους γιατρούς που κάνουν εφημερίες και 2 αγροτικούς για 60.000 πληθυσμό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει ασφάλεια στις εφημερίες. Όταν χρειασθεί διακομιδή ασθενούς συνοδεία γιατρού, στο κέντρο υγείας για πολλές ώρες δεν θα καλύπτεται από γιατρό. Πώς θα εξετάζονται οι ασθενείς το πρωί, ποιος θα κάνει συνταγογράφηση, ποιος θα εκδίδει πιστοποιητικά υγείας τα οποία για να εκδοθούν χρειάζεται η ακτινογραφία να διαγνωσθεί από το νοσοκομείο Βόλου και κάνει 10 ημέρες. Το ενοίκιο του σπιτιού για το καλοκαίρι είναι ναι 2.500 ευρώ το μήνα. 30 ημέρες επί 80 έως 100 ευρώ η κάθε ημέρα πόσα είναι; «Φυσικά οι τιμές δεν είναι οι ίδιες όταν νοικιάζεις με το έτος, αλλά και πάλι πολύ ακριβά σε σχέση με τους μισθούς που λαμβάνουμε. Οι διοικητές των Υγειονομικών περιφερειών προσπαθούν με μετακινήσεις να καλύπτουν τα κενά αλλά υπάρχει απροθυμία λόγω έλλειψης κινήτρων».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ελλείψεις: Πώς θα βρίσκετε το φάρμακό σας στο app του Υπουργείου Υγείας – Το ελληνικό case study

ΕΟΠΥΥ: Ανταποκρίνεται στα αιτήματα των διαγνωστικών κέντρων – Ξεκινά διαπραγμάτευση για συλλογική σύμβαση

Εξετάσεις – Συμμετοχή: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση 1 και 3 ευρώ