Τον κώδωνα του κινδύνου για αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακά τους, ακόμη και διανομή σκευασμάτων με… δελτίο, εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις, κρούει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ο EMA δημοσίευσε συστάσεις προς τη φαρμακοβιομηχανία σε σχέση με τις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθεί για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διάθεση φαρμάκων, να μειωθούν οι ελλείψεις και ο αντίκτυπος που έχουν στους ασθενείς.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΜΑ, οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και πλήττουν ολοένα και περισσότερο τις ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα είναι τέτοιο που μπορεί, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ, να οδηγήσει σε χορήγηση φαρμάκων με το δελτίο. Επίσης, σε καθυστέρηση στις κρίσιμες θεραπείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φροντίδα των ασθενών.
«Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιούν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σφαλμάτων στη φαρμακευτική τους αγωγή», επισημαίνει ο ΕΜΑ.
Η προειδοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρχεται σε συνέχεια των αλλεπάλληλων αμερικανικών δημοσιευμάτων για ελλείψεις που φτάνουν επίπεδα «ρεκόρ» στις ΗΠΑ. Χιλιάδες ασθενείς αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη λήψη θεραπειών για τον καρκίνο και άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Τα αμερικανικά νοσοκομεία αναζητούν κοινά φάρμακα, τη στιγμή που αντιβιοτικά συνεχίζουν να είναι σε έλλειψη μετά τη χειμερινή περίοδο των λοιμώξεων. Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν συγκέντρωσε αθόρυβα μια ομάδα για να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που βλάπτουν την αλυσίδα προμήθειας φαρμάκων στην Αμερική.
Με ένα παρόμοιο σκεπτικό, το ελληνικό υπουργείο Υγείας συγκρότησε ομάδα εργασίας για την υποστήριξη της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή θα διαχειρίζεται το θέμα των ελλείψεων παράλληλα με την ενσωμάτωση όλων των νέων κατευθυντηρίων στη γηραιά ήπειρο.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) καταγράφει επίσημα έλλειψη σε 188 φαρμακευτικά σκευάσματα. Παράλληλα, εκατοντάδες βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, δηλαδή διατίθενται σε πολύ μικρότερες ποσότητες με αποτέλεσμα να δίνονται με το «σταγονόμετρο». Αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη, ινσουλίνες τελευταίας γενιάς αλλά και σκευάσματα από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.
Τι συστήνει ο ΕΜΑ στις φαρμακευτικές εταιρείες
Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων προς τη φαρμακοβιομηχανία περιλαμβάνουν:
• Ενημέρωση των εθνικών αρμόδιων αρχών για πιθανές ή πραγματικές ελλείψεις το συντομότερο δυνατό και παροχή λεπτομερών πληροφοριών για την καλύτερη πρόβλεψη των πιθανών επιπτώσεων. Επίσης, εφαρμογή προληπτικών μέτρων,
• καθιέρωση ισχυρών σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης ελλείψεων,
• βελτιστοποίηση συστημάτων ποιότητας φαρμακευτικών προϊόντων και αύξηση της ανθεκτικότητας σύνθετων, πολυεθνικών αλυσίδων εφοδιασμού,
• έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων,
• γενικές αρχές για την προώθηση της ισότιμης διανομής των φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Διαβάστε επίσης:
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Εξακολουθούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Ελλείψεις φαρμάκων: Αργή η πορεία ομαλοποίησης της αγορά
Θάνος Πλεύρης: Ελλείψεις φαρμάκων έχουμε όπου δεν υπάρχουν γενόσημα