Sponsored Content 


 

Πόσα γνωρίζουμε σήμερα για την παχυσαρκία; Ξέρουμε ότι οι ρίζες της απλώνονται βαθιά πίσω στο χρόνο, φτάσαμε όμως στο 1980 και 1990 για να αναγνωριστεί πρώτη φορά ως μείζον ζήτημα υγείας που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι για την εμφάνισή της ευθύνονται ο τρόπος ζωής, τα γονίδια, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η ψυχική υγεία μεταξύ άλλων. Τα επίσημα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για σύγχρονη επιδημία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2022 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως ήταν στο φάσμα της παχυσαρκίας· περισσότερα από 390 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών ήταν υπέρβαρα, εκ των οποίων τα 160 εκατομμύρια με παχυσαρκία. Το πρόβλημα συνοψίζεται στην εικόνα της Ελλάδας: η παχυσαρκία και υπερβαρότητα αφορούν 4 στα 10 παιδιά 2-14 ετών και 6 στους 10 ενήλικες, με δημόσιο κόστος 4 δις ευρώ τον χρόνο ή 1.400 έως 15.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Με την εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα «action4obesity», το Υπουργείο Υγείας θέτει στόχο τη μείωση του επιπολασμού της νόσου σε παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% το 2019 σε 24,5% το 2025, μέσα από δραστηριότητες και υπηρεσίες για τα ίδια όσο και τους γονείς.

Ο δρόμος για τη νίκη δεν θα είναι εύκολος. Γι’ αυτό όμως υπάρχουν οι ισχυροί σύμμαχοι.

Ο σύμμαχος στην προώθηση της καλής διατροφής

Η ΔΕΛΤΑ, μια εταιρεία που προσφέρει καθημερινά, για περισσότερα από 70 χρόνια, καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας, αποδεικνύεται πολύτιμος συμπαραστάτης στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, υπέρ της προώθησης της καλής διατροφής.

Στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξής της εντάσσεται και η στρατηγική συνεργασία της με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Πρόκειται για ένα τριετές μνημόνιο συνεργασίας με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συμβολή της καλής διατροφής στην επίτευξη των εθνικών στόχων δημόσιας υγείας, μέσα από ένα πλάνο τριών επιπέδων που περιλαμβάνει την εφαρμοσμένη έρευνα, την εκπαίδευση των μελών του ΠΣΔΔ και τη διοργάνωση κοινών δράσεων.

Χρήστος Τσόλκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ, Φανή Πρεβέντη, Πρόεδρος του ΠΣΔΔ

Η νέα σύμπραξη επισφραγίζει ξανά τον ρόλο της ΔΕΛΤΑ ως μιας από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες εγχώριες εταιρείες τροφίμων που θέτει διαρκώς όλο και υψηλότερους στόχους, συμβάλλοντας με κάθε δυνατό μέσο στην ανάδειξη της δύναμης και των πολλαπλών οφελών της καλής διατροφής στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και, κατ’ επέκταση, στην κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη.

Η διατροφική καινοτομία στο οπλοστάσιο κατά της παχυσαρκίας

Η ΔΕΛΤΑ, ολοκληρωμένη εταιρεία τροφίμων, συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω της διατροφής. Χάρη στη βαθιά γνώση των ανθρώπων της και την κουλτούρα καινοτομίας, καταφέρνει με πρωτοπόρα προϊόντα, που συνδυάζουν ποιότητα και γεύση, να προαγάγει το ευ ζην της εγχώριας μεσογειακής διατροφής όχι μόνο στα ελληνικά σπίτια, αλλά και στο εξωτερικό.

Οι άνθρωποί της, με χρήση σύγχρονων τεχνικών και μεθοδολογιών που τους επιτρέπουν να δοκιμάζουν γρήγορα και σε πραγματικές συνθήκες νέες καινοτόμες ιδέες για προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας -τα οποία διατίθενται στους καταναλωτές μετά από την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων και διαδικασιών– κατάφεραν τα δύο τελευταία χρόνια:

Πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ομάδα της ΔΕΛΤΑ:

  • διασφάλισε ότι πάνω από το 75% των φυτικών ροφημάτων, χυμών και τσαγιών που παράγει δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα,
  • δημιούργησε δύο νέους φυσικούς, λειτουργικούς (functional) χυμούς Life με ποικιλία φρούτων και μπαχαρικών, πλούσιους σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, ώστε να προσφέρουν ενέργεια και ευεξία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • συνεχίζοντας να συνδυάζει γεύση και θρεπτικά συστατικά, λάνσαρε τη σειρά Vitaline Puddings, που βραβεύτηκε ως «Προϊόν της Χρονιάς» για το 2024, πιο πρόσφατα τις νέες Vitaline Mousses και τα φυτικά ροφήματα Δέλτα Super Mixes με βρώμη και φυσικούς χυμούς φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και γλυκαντικών.

Τα παραπάνω προϊόντα είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακρά παράδοση πρωτοπορίας και ποιότητας της εταιρείας που παρήγαγε: το πρώτο ομογενοποιημένο φρέσκο γάλα, το γάλα χωρίς λακτόζη -και το πρώτο στην κατηγορία για μικρά παιδιά-, την πρώτη επαγγελματική σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, τα πρώτα γιαούρτια ενηλίκων με φρούτα, τα πρώτα βρεφικά γιαούρτια με έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που άλλαξαν τα δεδομένα στη βρεφική διατροφή, το κρεμώδες στραγγιστό με την πατενταρισμένη τεχνική της διπλοστράγγισης, την πρώτη συσκευασμένη φέτα σε άλμη, τους πρώτους χυμούς ψυγείου, τον πρώτο φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το πρώτο εργαστήριο μοριακής βιολογίας στη βιομηχανία τροφίμων.

Αυτές οι διαχρονικές επιδόσεις της στην καινοτομία έφεραν τη βράβευσή της από τον Economist με το Beyond Innovation Award 2023. Και όλα αυτά με έμπρακτο σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργώντας κοινωνική και οικονομική αξία για το σύνολο του οικοσυστήματος στο οποίο δραστηριοποιείται, κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη πλατινένια διάκρισή της στη διεθνή αξιολόγηση EcoVadis για τις πράσινες επιχειρηματικές πρακτικές της. Στο πεδίο αυτό, η ΔΕΛΤΑ βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, χάρη σε ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα έργο που βασίζεται σε καινοτόμο μεθοδολογία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο επιτρέπει την καταγραφή των επιδόσεων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ποσοτικοποιώντας παράλληλα τη συμβολή της στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (U.NSDGs).

ΔΕΛΤΑ: όπως Διάρκεια, όπως Δράση

Η ΔΕΛΤΑ, με στόχο τη διαρκή προώθηση της ποιοτικής, ασφαλούς, προσβάσιμης και απολαυστικής για όλους διατροφής, αναπτύσσει επιπλέον υποστηρικτικές δράσεις για την υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών, εδραιώνοντας τον ρόλο της ως σύμμαχος της εθνικής προσπάθειας για το τέλος της επιδημίας παχυσαρκίας στη χώρα.

  • Σωστές επιλογές από μικρή ηλικία

Οι καλές διατροφικές συνήθειες μαθαίνονται από την παιδική ηλικία, ιδίως όταν διδάσκονται με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Αυτό ήταν το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής και σπατάλης τροφίμων για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, που ανέπτυξε η ΔΕΛΤΑ σε συνεργασία με την πλατφόρμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων The Why Community

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όλης της χώρας με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν, να μάθουν και να ανακαλύψουν την αξία και τα οφέλη της καλής διατροφής και της φροντίδας του περιβάλλοντος, προετοιμάζοντας τα για ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον.

  • “Good Food for Thought” 

Με σκοπό την ανάδειξη της καλής διατροφής ως ένα εύκολο, ρεαλιστικό και απολαυστικό τρόπο ζωής, όπου όλα χωράνε στο πιάτο μας, οι άνθρωποι της ΔΕΛΤΑ δημιούργησαν από κοινού με το pod.gr τη σειρά podcast “Good Food for Thought”.

Από αριστερά: Νάνσυ Ζαμπέτογλου, δημοσιογράφος, Νίκος Γδοντέλης, βιολόγος και ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων ΔΕΛΤΑ, Νίκη Λυμπεράκη, δημοσιογράφος

Μέσα από ιστορίες της καθημερινότητας, χιούμορ και επιστημονικά δεδομένα, η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη και οι καλεσμένοι της συζητούν για όλα όσα απασχολούν γύρω από τη διατροφή όπως «Καλή διατροφή ίσον δίαιτα; Υπάρχουν καλές και κακές τροφές; Τι ρόλο παίζει η ψυχολογία και τα socialmedia στις διατροφικές επιλογές που κάνουμε; Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για το φαγητό; Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από θέματα διατροφής;».

Τα παραπάνω και πολλά ακόμη ερωτήματα αποτελούν τη βάση έξι απολαυστικών επεισοδίων, που βοηθούν να ανακαλύψουμε το δρόμο για την καλή διατροφή, ξεπερνώντας εμπόδια, στερεότυπα και μύθους.