*Γράφει ο Μανώλης Καλατζής

Η Κύπρος λαμβάνει τα ίδια ακριβώς μέτρα που εφαρμόζονται και στην Ελλάδα, σε σχέση με τις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού.

Ωστόσο έχει παρατηρηθεί μη συμμόρφωση και για αυτό το λόγο το απόγευμα ο υπουργός υγείας αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω περιορισμούς. Η κυβέρνηση κάνει συνεχείς εκκλησεις στους πολίτες να αποφεύγουν τις επαφές και αυτό δεν αφορά μόνο τη διακίνηση στους δρόμους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μόλυνσης 15 ατόμων που την 25η Μαρτίου συμμετείχαν σε οικογενειακό τραπέζι. Στο τραπέζι καθόταν ένα μέλος της οικογένειας που ήταν επιβεβαιωμένο κρούσμα και αποφάσισε να σπάσει τη καραντίνα.

Ξεσάλωσαν το Σαββατοκύριακο

Περισσότερες από 288 χιλιάδες εγκρίσεις, για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών, παραχωρήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποστολής μηνυμάτων sms στον αριθμό 8998 το περασμένο σαββατοκύριακο, στη Κύπρο δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η η επικεφαλής του Γραφείου του Υφυπουργού Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριακή Πάντζιαρου.

Σύμφωνα με την κ. Πάντζιαρου συνολικά τα sms το Σάββατο και την Κυριακή ανήλθαν κοντά στα 289.000, σημειώνοντας ότι την από την Παρασκευή μέχρι το αργά το Σάββατο οι αριθμοί κυμαίνονταν περίπου στα ίδια επίπεδα. Και όλα αυτά σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 1.000.000. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τα sms πολλοί κυκλοφορούν με τα έντυπα που συμπληρώνουν και δεν καταγράφονται.

Έξαλλος ο υπουργός υγείας

Ο Κύπριος υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με ανάρτησή του στο facebook διατύπωσε τον προβληματισμό του και δεν έκρυψε την οργή του για τη μη συμμόρφωση πολιτών με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Ανάρτησε φωτογραφία με πολίτες έξω από υποκατάστημα τράπεζας, γράφοντας: «Σήμερα στις 8.40 στη Πάφο. Με έχει ενημερώσει ο Δήμαρχος. Δεν βάζουμε μυαλό δεν ακολουθούμε οδηγίες-2 μέτρα απόσταση-διασπείρουμε τον ιό».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός στο Ιράν: 3.186 νέα κρούσματα και 117 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Έκτακτη ενίσχυση ως τις 10 Απριλίου σε γιατρούς και νοσηλευτές