Ως προϋπόθεση για ένα νέο μοντέλο υγειονομικής φροντίδας έθεσε τη «στιβαρή αποτίμηση με σοβαρά εργαλεία της διαχείρισης που έγινε στην πανδημία» ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην νέα εποχή» που διοργανώνουν το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό site ygeiamou.gr.

Στο ίδιο πλαίσιο, «το κενό αυτό το διαχρονικό στην Πρωτοβάθμια Υγεία θεωρώ ότι έχει αναδειχθεί στην πανδημία» επισήμανε ο κ. Ξανθός, κάνοντας ακόμη λόγο για έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Πρώτα το προσωπικό

Αναφερόμενος στην περίπτωση του οικογενειακού γιατρού, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι υπήρχε μια μεταρρύθμιση σε εξέλιξη για το θεσμό, η οποία «είχε αξιολογηθεί θετικά», εντούτοις το μοντέλο αυτό εγκαταλείφθηκε. «Τώρα η κυβέρνηση αλλάζει τον τίτλο» παρατήρησε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ υπογράμμισε ότι «η στρατηγική πρέπει να είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, ιδίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».

«Κρίση στελέχωσης»

Μάλιστα, παρατήρησε ότι «έχουμε κρίση στελέχωσης αυτήν την περίοδο» στο δημόσιο σύστημα υγείας, αναφέροντας πως το ιατρικό προσωπικό «είναι σε burn out», όπως και ότι «υπάρχει έντονη τάση παραίτησης, φυγής, είτε προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε προς το εξωτερικό».

Πολιτική κινήτρων

Για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα, «εγώ μιλάω για αλλαγή παραδείγματος» τόνισε ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι «είναι μια νέα φιλοσοφία, πολύ πιο ολιστική». Ταυτόχρονα, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «χρειάζεται μια νέα πολιτική κινήτρων, προσέλκυσης γιατρών», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τη στελέχωση των δημόσιων δομών.

Σε σχέση με τον νέο υγειονομικό χάρτη, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ως κρίσιμη «μια καλή διάγνωση των νέων αναγκών», κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο φάσμα». Στην κατεύθυνση αυτή, «με βάση τις νέες ανάγκες πρέπει να γίνει ο ανασχεδιασμός του χάρτη» επισήμανε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας όμως ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν και νέους πόρους».

«Χρειάζονται νέοι πόροι. Θεωρώ ότι υπάρχει σήμερα αυτή η δημοσιονομική δυνατότητα» εκτίμησε ο κ. Ξανθός, παρατηρώντας ακόμη ότι «η προτεραιότητα δεν είναι οι υποδομές». «Με τις υποδομές βρίσκουμε τρόπους» αντέτεινε, χαρακτηρίζοντας ακόμη ως καταλυτική για το εθνικό σύστημα Υγείας τη συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Αντίθετα, «το μεγάλο θέμα είναι το ανθρώπινο δυναμικό» σημείωσε ο κ. Ξανθός, καταλήγοντας πως «αλλιώς θα διαχειριστούμε μια πλήρη αποστελέχωση».