Η λίμπιντο δεν υπόκειται σε κανόνες και αρχές, αλλά από την άλλη μεριά, η φύση φαίνεται ότι έχει προνοήσει έτσι ώστε η ερωτική επιθυμία της γυναίκας να αυξάνεται τις ημέρες που θεωρείται ιδιαίτερα γόνιμη αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες της σύλληψης και φυσικά της διαιώνισης του είδους.

Η επιθυμία για ερωτική επαφή ενδέχεται να παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ορμονικές αυξομειώσεις που παρατηρούνται στον οργανισμό της γυναίκας.

Έχει παρατηρηθεί ότι στη μέση του κύκλου, δηλαδή τις ημέρες της ωορρηξίας, η λίμπιντο αυξάνεται γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των οιστρογόνων αλλά και της τεστοστερόνης.

Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι η ερωτική επιθυμία της γυναίκας μπορεί να είναι εντονότερη ακόμη και λίγο πριν την έμμηνο ρύση, γεγονός που εικάζεται ότι οφείλεται στην πρόσκαιρη αύξηση των οιστρογόνων λίγο πριν έρθει η επόμενη περίοδος. Πρόκειται ωστόσο για ένα παράδοξο φαινόμενο αν το δούμε από καθαρά βιολογική σκοπιά μια και η σύλληψη τις ημέρες λίγο πριν την έλευση της περιόδου είναι απίθανη.