Σε έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια διαπιστώθηκε ότι η αρτηριακή πίεση των εθελοντών μειώνονταν κατά 13% ημερησίως, μετά τη σεξουαλική πράξη. Παρόμοια αποτελέσματα παρουσιάζονται και όταν ο πάσχων λαμβάνει διουρητικό χάπι, μια συνήθη θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ωστόσο δίνουν και μια σημαντική διάσταση όσον αφορά την ευχαρίστηση από την ερωτική επαφή και την… φαρμακευτική της δράση: «Όσο πιο έντονος και ευχάριστος είναι ο οργασμός, τόσο μικρότερη είναι η μέτρηση της πίεσης του αίματος μια ημέρα μετά την σεξουαλική επαφή» εξηγούν.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sexual Medicine, οι εθελοντές έκαναν σεξ φορώντας μια συσκευή παρακολούθησης της καρδιάς.

Κατά την έναρξη των εξετάσεων, η μέση συστολική αρτηριακή πίεση των εθελοντών ήταν 115 mmHg, ενώ μετά το σεξ μειώθηκε έως και κατά 17 mmHg.

Επίσης, βαθμολογήθηκε η ένταση του οργασμού, σε κλίμακα από το 66 έως το 106, με τον μέσο όρο των εθελοντών να βρίσκεται στο 87.

Ως συμπέρασμα της μελέτης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική πράξη οδηγεί στην αύξηση της ορμόνης ωκυτοκίνης η οποία δρα ηρεμιστικά στον οργανισμό, ως εκ τούτου επιδρά ευεργετικά και στην πίεση του αίματος.