Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες μειώνονται με την ηλικία. Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους άνδρες, καθώς καταγράφεται στο 20% των άνω των 60 στις ΗΠΑ, στο 30% άνω των 70 ετών και στο 50% άνω των 80.

Εδώ και χρόνια προωθείται η ιδέα ότι οι άνδρες υποφέρουν από μια σειρά συμπτωμάτων που προκαλούνται από αυτό που μερικές φορές περιγράφεται ως «ανδρική εμμηνόπαυση». Ο κατάλογος των συμπτωμάτων περιλαμβάνει κόπωση, αδυναμία, μυϊκή απώλεια, ελαττωμένη μνήμη και σκέψη, κατάθλιψη και εξασθένηση της λίμπιντο και το πιο δυσάρεστο ίσως, στυτική δυσλειτουργία.

Πάνω σε αυτό, τα ενέσιμα συμπληρώματα τεστοστερόνης χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια για να βοηθήσουν τους άνδρες να ξανανιώσουν, συνθέτοντας μια παγκόσμια βιομηχανία που έχει δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ του 2009 και του 2013, ο αριθμός των ανδρών στις ΗΠΑ που έκαναν ενέσεις με τεστοστερόνη ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Και οι περισσότεροι από αυτούς δεν χρησιμοποιούσαν την τεστοστερόνη για ιατρικές προβλήματα όπου ενδείκνυται, αλλά για να βελτιώσουν κατά βάση τις σεξουαλικές τους επιδόσεις, να ανεβάσουν τα επίπεδα της ευεξίας τους και για να αντισταθμίσουν τη διαδικασία γήρανσης.

Τα συμπληρωματικά στοιχεία
Μια καινούρια έρευνα στις ΗΠΑ, παρακολούθησε ανθρώπους που κάνουν χρήση της τεστοστερόνης ως συμπλήρωμα για αρκετά χρόνια και ιδού η ετυμηγορία: Η μόνη περιοχή όπου υπάρχει κάποιο όφελος, υποστηρίζει η ομάδα των ερευνητών του American College of Physicians που πραγματοποίησε την έρευνα, είναι η ενδεχόμενη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, κάτι που έχουν διαπιστώσει και άλλες σχετικές μελέτες. Και αυτοί πάντως προτείνουν να επανεξετάζονται τα συμπτώματα και οι δείκτες μετά από ένα εξάμηνο ή χρόνο και εφόσον δεν καταγράφεται βελτίωση να διακόπτεται η θεραπεία. Αυτό είναι και το σημείο κλειδί.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπληρώματα τεστοστερόνης δεν θα βοηθήσουν τους περισσότερους άνδρες και σίγουρα δεν αποτελούν την πηγή της νεότητας, όπως πολλοί πιστεύουν. Μπορούν όμως να βοηθήσουν κάπως τη σεξουαλική ζωή.

Πάντως, όσον αφορά την ασφάλεια, τα συνολικά στοιχεία από 20 μελέτες δείχνουν ότι η τεστοστερόνη δεν αυξάνει τους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων, θρόμβωσης του αίματος ή καρκίνου του προστάτη, οπότε η θεραπεία με αυτή θεωρείται ασφαλής.