Ανεξάρτητα από τα συναισθήματά (απόψεις, διαθέσεις) σας σχετικά με το γάμο, μπορεί να θέλετε να τον δοκιμάσετε, ειδικά αν ανησυχείτε για την υγεία σας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελέτησαν 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι οι έγγαμοι έχουν λιγότερες πιθανότητες για αγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο, ανευρύσματα και άλλες παθήσεις που συνδέονται με την καρδιά από ό,τι οι διαζευγμένοι, οι εργένηδες και οι χήροι.

Σύμφωνα με τον Δρ. Carlos Alviar, τον κύριο συντάκτη της μελέτης, οι έγγαμοι κάτω των 50 είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο γα κάθε είδους καρδιακές παθήσεις από ό,τι οι singles. Ωστόσο, το πλεονέκτημα που φαίνεται να προσδίδει ο γάμος μειώθηκε με την ηλικία: οι 51 έως 60 ετών είχαν μόλις 7% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από ό, τι οι μοναχικοί  άνθρωποι, και οι ηλικιωμένοι 61 ετών και πάνω είχαν μόνο 4% λιγότερες πιθανότητες.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πάντως, οι χήροι είχαν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με εκείνους που είχαν διαζευχθεί ή δεν είχαν παντρευτεί ποτέ.

Επομένως και με βάση αυτή τη μελέτη, αν είναι να παντρευτείς είναι καλύτερο να το κάνεις σε μια ηλικία κάτω των 50 σίγουρα, ώστε να αποκομίσεις (στατιστικά) και κάποια οφέλη για την υγεία σου.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι έγγαμοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ή να καπνίζουν (και τα δύο συνδέονται με καρδιακές παθήσεις), να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και να μην ασκούνται. Ακόμη, άλλες μελέτες έχουν βρει ότι οι έγγαμοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο ή να διαγνωστούν με άνοια σε σχέση με τους μοναχικούς – μόνους.

Μάλιστα, μία τέτοια συνθετική μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Λούισβιλ, βρήκε ότι οι έγγαμοι έχουν από 23% έως 32% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα και ότι ζουν από 7 έως 17 χρόνια παραπάνω, σε σχέση πάντα με τους singles (μοναχικούς, εργένηδες, χωρισμένους κ.λπ.).

Μια εξήγηση στο γιατί ο γάμος μας κάνει καλό -όταν δεν μας σκοτώνει, που είναι και το συνηθέστερο- είναι ότι οι παντρεμένοι είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να παραμείνει υγιής και ότι κάνουν πράγματα όπως το να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να τρώει σωστά, να γυμνάζεται, να σταματήσει το κάπνισμα, να κάνει τακτικά εξετάσεις, να παίρνει τα φάρμακά του και αν πάθει κάτι κάποιος, μια κλήση στο ΕΚΑΒ θα την κάνει (ο άλλος).

Και πάλι, πάντως ο γάμος δεν είναι μαγικό τρικ υγείας.

Αρκετές μελέτες εξέτασαν τις επιπτώσεις της οικογενειακής ποιότητας στην υγεία και διαπίστωσαν ότι όσοι βρίσκονται σε δυστυχισμένους γάμους είναι πιο πιθανό να έχουν παχύτερες αρτηρίες, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, οπότε, όπως όλα τα πράγματα, είναι και αυτό θέμα ουσίας. Όχι, επιφάνειας…