Οι άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου, υποστηρίζουν Κινέζοι επιστήμονες σε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Nanchang και δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν 25 μελέτες με συνολικό δείγμα 154.794 ανδρών και βρήκαν ότι όσοι από αυτούς αντιμετώπιζαν δυσκολία στην επίτευξη ή στη διατήρηση της στύσης είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα στύσης. Επίσης, η στυτική δυσλειτουργία αύξανε τον κίνδυνο των ανδρών για εγκεφαλικό επεισόδιο (34%) και πρόωρο θάνατο (33%). Οι κίνδυνοι αυτοί, μάλιστα, ήταν μεγαλύτεροι για τους άνδρες άνω των 55 ετών, τους διαβητικούς, τους καπνιστές και όσους έπασχαν από σεξουαλική ανικανότητα.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πάθηση που επηρεάζει 100 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως, σε διαφορετικό για τον καθένα βαθμό, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί στα 300 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Την ίδια στιγμή, οι καρδιακές παθήσεις ευθύνονται για το 25% των θανάτων σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Wenxiong Zhang πραγματοποίησαν την εν λόγω μελέτη και ανακάλυψαν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Επιπλέον, το εντυπωσιακό, ανάμεσα στα ευρήματα των ερευνητών, ήταν ότι οι άνδρες που έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία για λιγότερα από επτά χρόνια διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από όσους αντιμετώπιζαν το πρόβλημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται, επίσης, στενά με την κατάθλιψη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. «Αν δε θεραπευθεί η εξελισσόμενη κατάθλιψη μπορεί να γίνει καταλύτης για την κακή υγεία, με τους πάσχοντες από προβλήματα ψυχικής υγείας να είναι έως και απρόθυμοι να αναζητήσουν βοήθεια για τη στυτική δυσλειτουργία», τονίζουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

Πέντε τρόποι να νικήσετε τη στυτική δυσλειτουργία

Στυτική Δυσλειτουργία: Οι ασκήσεις που βάζουν τέλος στο πρόβλημα

Η πολύτιμη ρίζα που καταπολεμά κρυολόγημα και στυτική δυσλειτουργία