Τα βλαστοκύτταρα (stem cells), η «πηγή της ζωής» όπως αποκαλούνται συχνά τα δομικά υλικά ιστών και οργάνων χάρη στην ιδιότητά τους να εξελίσσονται σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεραπεία και για τη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με ευρήματα πιλοτικής μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο Archives of Italian Urology and Andrology.

Στη μικρής κλίμακας έρευνα συμμετείχαν δέκα άνδρες 40 έως 75 ετών με στυτική δυσλειτουργία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές συνέλεξαν μυελό των οστών (10 ml) από την περιοχή του ισχίου και επεξεργάστηκαν τα δείγματα για εξαγωγή βλαστοκυττάρων, τα οποία πολλαπλασίασαν στο εργαστήριο και ενέχυσαν τοπικά στον πεϊκό ιστό.

Για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης, λήφθηκαν εικόνες από τα γύρω αιμοφόρα αγγεία με υπερηγογράφημα πριν και μετά τη διαδικασία. Μετά από έξι μήνες:

  • όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν βελτιωμένη αιμάτωση του πέους
  • 40% μπορούσαν να κάνουν σεξ χωρίς βοήθεια
  • 20% μπορούσε να λειτουργήσει σεξουαλικά με τη λήψη σιλδεναφίλης, φαρμακευτικής ουσίας για τη θεραπεία προβλημάτων στύσης.

Πιθανή εξήγηση

Για να επέλθει η στύση, ο εγκέφαλος αποστέλλει μηνύματα στο πέος μέσω νεύρων, δίνοντας εντολή στους μύες του πεϊκού ιστού να χαλαρώσουν ώστε να βοηθηθεί η αιμάτωση και, στη συνέχεια, το αίμα να παγιδευτεί από μια σειρά βαλβίδων. Η στυτική δυσλειτουργία, πρόβλημα για τους μισούς σχεδόν άνδρες άνω των 40 ετών σύμφωνα με εκτιμήσεις, οφείλεται συχνά στη στένωση αυτών των αιμοφόρρων αγγείων συνεπεία υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας ή διαβήτη, ενώ άγχος, κατάθλιψη και δυσκολίες στις σχέσεις μπορεί επίσης να εμποδίζουν την ομαλή στύση.

Οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5) όπως η σιλδεναφίλη αντιμετωπίζουν τη δυσκολία στύσης αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο πέος. Ένα 30% ωστόσο των ανδρών δεν ανταποκρίνεται στα εν λόγω φάρμακα, τα οποία ενέχουν επίσης κίνδυνο για παρενέργειες όπως πονοκέφαλος και ναυτία. Μια εναλλακτική όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν ή για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατή η λήψη τους, είναι η συσκευή αντλίας κενού για στυτική δυσλειτουργία. Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα εντούτοις διερευνώνται ως μακροπρόθεσμη επιλογή.

Για την επιτυχία της θεραπείας με βλαστοκύτταρα, η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι πολλαπλασιάζονται στη διάρκεια έξι μηνών και επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα κύτταρα στο αίμα, τα νεύρα και τους μυς που ευθύνονται για τη στυτική δυλειτουργία. Οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο Benha της Αιγύπτου, οι οποίοι ηγήθηκαν της πιλοτικής μελέτης, σχολίασαν ότι απαιτούνται πια περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθούν οι εμπλεκόμενοι μηχανισμοί.

Διαβάστε επίσης: 

Η προσωπικότητα που φρενάρει τη στυτική λειτουργία και τις επιδόσεις

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε

Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%