Πώς εξηγείται το γεγονός ότι, αν και πλέον οι άνθρωποι παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους -άρα και πιο ώριμοι- τα ποσοστά των διαζυγίων παραμένουν σημαντικά υψηλά; Σύμφωνα με τον δρ. Stephen J. Betchen, ψυχολόγο με ειδίκευση στη συμβουλευτική γάμου και ζευγαριών, η επιλογή του λάθους συντρόφου δεν αποτρέπεται απαραίτητα λόγω ηλικίας, πόσο μάλλον όταν η κρίσιμη απόφαση εμπίπτει στη σφαίρα του υποσυνείδητου μας.

Όπως και ο ίδιος ο ψυχολόγος αναφέρει, από την εμπειρία του τα συζυγικά προβλήματα συνήθως πηγάζουν από τη λάθος επιλογή του/της συντρόφου. Πρωτοπόροι στην ψυχανάλυση, όπως ο Φρόιντ και ο Γιουνγκ, καθώς και συστημικοί θεραπευτές, όπως ο Μπόουεν και ο Γουίτακερ, είχαν την πεποίθηση ότι η επιλογή συντρόφου είναι προκαθορισμένη από το ασυνείδητο.

Η μετατόπιση της επιλογής συντρόφου στη σφαίρα της συνειδητής επιλογής αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Παρόλα αυτά, όσο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στη σωστή επιλογή. Ακολουθούν παρακάτω οι παράγοντες που συνιστούν μια υγιή σχέση και θα πρέπει να συνυπολογίσετε, προτού αποφασίσετε ότι έχετε απέναντι σας τον άνθρωπό σας.

Γνωρίζετε τι θέλετε;

Επειδή δεν ψάχνουμε όλοι το ίδιο πράγμα σε έναν σύντροφο, αφιερώστε χρόνο να σκεφτείτε τις δικές σας ανάγκες και ποιος μπορεί να τις καλύψει. Μερικοί άνθρωποι θέλουν κάποιον με τον οποίο μπορούν να κάνουν προσωπικές συζητήσεις. Άλλοι μπορεί να θέλουν κάποιον που θα περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, άλλοι πάλι μπορεί να θέλουν ένα άτομο που είναι πιο απόμακρο. Θα πρέπει να θυμάστε ότι ενδεχομένως θα περάσετε όλη σας τη ζωή με αυτό τον άνθρωπο -εάν το θελήσετε- γι’ αυτό προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε πολύ από την οικογένεια και τους φίλους σας στη διαδικασία επιλογής συντρόφου.

Μπορείτε να τον/την εμπιστευτείτε; 

Πρόκειται να επενδύσετε σε όποιο άτομο επιλέξτε να έχετε ως συνοδοιπόρο στη ζωή, και γι’ αυτό θα πρέπει να βρείτε κάποιον φερέγγυο. Θα πρέπει, εν τέλει, να είστε σε θέση να του εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας, τα οικονομικά σας και μετέπειτα τα παιδιά σας.

Υπάρχει πραγματική έλξη;

Βεβαιωθείτε ότι σας ελκύει συναισθηματικά και σωματικά το άτομο της επιλογής σας, ό,τι και να σημαίνει αυτό για εσάς προσωπικά. Δε σημαίνει, δηλαδή, ότι θα πρέπει αυτό το άτομο να είναι το πιο έξυπνο στη γη ή να μοιάζει με μοντέλο. Η έλξη είναι υποκειμενική, οπότε το μόνο που έχει σημασία είναι αυτό που νιώθετε εσείς. Αντίστοιχα, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την άλλη πλευρά.

Αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του;

Ένα βασικό συστατικό που συχνά παραβλέπεται είναι η ανάληψη των ευθυνών μέσα σε μια σχέση. Φροντίστε το ταίρι σας να μην αρνείται να λάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τη συμπεριφορά του στη σχέση. Αν είναι κακός διαπραγματευτής, οι πιθανότητες είναι ότι θα δυσκολευτεί να συμβιβαστεί στη σχέση και τότε είτε θα συνεχίσετε μαζί είτε οι δρόμοι σας θα χωρίσουν.

Έχετε κοινά σημεία;

Αν και επικρατεί γενικά η άποψη ότι τα ετερώνυμα έλκονται, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο σε επιφανειακό επίπεδο. Γι’ αυτό, επιλέξτε κάποιον που σκέφτεται όπως εσείς, εκτιμά τα ίδια πράγματα με εσάς και θέλει τα ίδια πράγματα από τη ζωή με εσάς και όχι κάποιον που νομίζετε ότι αναπληρώνει το κομμάτι που σας λείπει.

Διαβάστε ακόμη:

Σχέσεις: 3 λόγοι που η αγάπη χάνεται και οι άνθρωποι χωρίζουν

Σχέσεις: Επτά τοξικές συνήθειες που μπορούν να τις καταστρέψουν – Πώς να τις διορθώσουμε