Η επιστήμη έχει αποφανθεί ότι το σεξ δεν είναι μόνο απόλαυση αλλά ένα μεγάλο δώρο για τη συνολική υγεία. Ανάμεσα στα οφέλη, που του αποδίδουν διάφορες μελέτες, περιλαμβάνονται η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανακούφιση από το στρες, ο καλύτερος ύπνος και ο μικρότερος κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη.

Αναφορικά με την προστατευτική ιδιότητα της ερωτικής πράξης έναντι της συχνότερης κακοήθειας στους άνδρες και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, τα δεδομένα είναι περιορισμένα και «μεγάλης ηλικίας». Πρόκειται για ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2004 στο JAMA, και η οποία είχε διαπιστώσει μέσα από τα στοιχεία 32.000 Αμερικανών ότι η συχνή εκσπερμάτιση, περισσότερες από 21 φορές το μήνα, σχετιζόταν με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, περίπου 20%, συγκριτικά με συχνότητα 4-7 φορών τον μήνα.

Το 2016 δημοσιεύτηκαν τα ευρήματα μιας επιπλέον follow-up παρακολούθησης διάρκειας 10 ετών, τα οποία επιβεβαίωσαν τα αρχικά συμπεράσματα για τη συχνή εκσπερμάτιση στην ενήλικη ζωή ως ισχυρή πρόληψη έναντι του καρκίνου του προστάτη. Πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι η συνουσία δεν είναι προϋπόθεση για τις ευεργετικές ιδιότητες της εκσπερμάτισης· η έρευνα έδειξε ότι τα προστατευτικά οφέλη εξασφαλίζονταν και από τον αυνανισμό ή τις ονειρώξεις.

Πιθανές εξηγήσεις

Αν και πολλά υποσχόμενη, η μελέτη με την υπογραφή της Δρ Lorelei Mucci, Καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ T.H. Chan, δεν έχαιρε καθολικής αποδοχής, με διάφορους επιστήμονες να διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τα ευρήματα όπως ότι:

  • πρόκειται απλώς για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει αιτιώδη συνάφεια
  • η εκσπερμάτιση δεν επέδειξε αντίστοιχα προστατευτικά αποτελέσματα έναντι πιο απειλητικών και προχωρημένων τύπων καρκίνου του προστάτη
  • δεν ήταν ξεκάθαρο αν η εκσπερμάτιση από το σεξ και τον αυνανισμό έχει τα ίδια οφέλη, δεδομένων μελετών που δείχνουν ότι η σύνθεση του σπέρματος είναι διαφορετική ανά περιπτώσεις. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι ο σπερματικός όγκος και ο συνολικός αριθμός των κινητών σπερματοζωαρίων αυξάνονται στην εικόνα μιας άγνωστης γυναίκας. Παλαιότερη έρευνα του 1993 είχε δείξει ότι ο σπερματικός όγκος καθώς και ο συνολικός αριθμός, η κινητικότητα και το ποσοστό των μορφολογικά φυσιολογικών σπερματοζωαρίων ήταν σημαντικά υψηλότερα στις εκσπερματίσεις κατά το σεξ συγκριτικά με τον αυνανισμό.
  • μικρότερες μελέτες δεν εντοπίζουν αντίστοιχες σχέσεις, με κάποιες μάλιστα να υποδεικνύουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου για τους νεότερους άνδρες που αυνανίζονταν συχνά. Συνεπώς χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του αντικτύπου της ηλικίας.

Επιστρέφοντας στην επίμαχη μελέτη και την εξήγηση της προστατευτικής δράσης της εκσπερμάτισης, η Δρ Mucci ανέφερε πως πιθανώς συμβάλλει στην απομάκρυνση των δυνητικά καρκινογόνων ουσιών από τον προστάτη. Άλλωστε, σχολίασε, «το σεξ μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο κομμάτι των υγιών σχέσεων και η συνουσία όσο και ο αυνανισμός μπορούν να έχουν θετικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στο πολύ σεξ -ή στον αυνανισμό- εφόσον γίνεται με ασφάλεια».

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του προστάτη: H θεραπευτική στρατηγική που αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης

Καρκίνος Προστάτη: Η μη επεμβατική θεραπεία που εξασφαλίζει ίαση και ποιότητα ζωής

Υπερπλασία – Καρκίνος προστάτη: Η μέθοδος που διαφυλάσσει στύση και γονιμότητα