Μια από τις πιο χαρακτηριστικές κινηματογραφικές επιτυχίες της Μέριλιν Μονρόε, ήταν η ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα» που περιγράφει τον τρόπο που ένας άνδρας ξεμυαλίζεται τόσο πολύ από την παρουσία της, που αρχίζει να σχεδιάζει στη φαντασία του να απατήσει τη γυναίκα του. Ο άντρας έχει διαβάσει το χειρόγραφο ενός ψυχιάτρου, το οποίο υποστηρίζει ότι όλοι οι άντρες απατούν τον έβδομο χρόνο του γάμου τους – όσα ακριβώς και τα χρόνια που είναι παντρεμένος.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε η πολύ γνωστή φράση «επτά χρόνια φαγούρα», η οποία περιγράφει το αίσθημα δυσαρέσκειας ή ανησυχίας σε μια σχέση όταν αγγίζει το όριο των επτά ετών. Υπάρχουν, όμως, και ψήγματα αλήθειας μέσα στη μυθοπλασία;

Ο κλινικός ψυχολόγος Δρ. Adam Borland αποκωδικοποιεί τα αρνητικά συναισθήματα για τον/την σύντροφό μας, δίνοντας παράλληλα και λύσεις για να τα ξεπεράσουμε.

Τα σημάδια που την προδίδουν 

«Αν και τα αποτελέσματα των ερευνών ποικίλλουν, το ποσοστό των διαζυγίων, ιδίως στους γάμους που γίνονται για πρώτη φορά, τείνει να κορυφώνεται γύρω στα επτά ή οκτώ χρόνια», σημειώνει ο Δρ Borland. Πρόκειται για μια στιγμή που πλέον έχει παρέλθει η περίοδος μέλιτος του ζευγαριού, τα πρώτα δηλαδή περίπου χρόνια του γάμου.

Εάν φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος, τότε θα καταφέρετε να σώσετε τη σχέση σας. Θα πρέπει να σας προβληματίσουν συμπεριφορές, όπως:

  • Η έλλειψη της σωματικής ή/και συναισθηματικής οικειότητας.
  • Δεν επικοινωνείτε.
  • Ασκείτε αυξημένη κριτική και ξεστομίζετε λόγια που μπορούν να πληγώσουν.
  • Κρατάτε μυστικά.
  • Δεν περνάτε πολύ ή καθόλου ουσιαστικό χρόνο μαζί.
  • Θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο.
  • Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη σας.
  • Φαντασιώνεστε την απιστία.

Παρά τα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι η σχέση σας θα παραμείνει ισχυρή:

Φροντίστε τον τρόπο που επικοινωνείτε 

Εάν δεν εκφράσετε τα παράπονά σας, μην περιμένετε να λυθούν από μόνα τους. Η καλή επικοινωνία αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε υγιούς σχέσης και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκρούσετε την υποτιθέμενη φαγούρα των επτά ετών.

Διαλευκάνετε τις υποθέσεις σας 

Όσο εμμένετε στις υποθέσεις σχετικά με το τι σκέφτεται ή νιώθει ο σύντροφός σας, εξάγετε και τα λανθασμένα συμπεράσματα. Και αντίστροφα, όμως, θεωρείτε ότι ο/η σύντροφός σας ξέρει τι σκέφτεστε ή τι αισθάνεστε. Αντί λοιπόν να υποθέτετε ή να συμπεραίνετε, ρωτήστε ή γράψτε του ένα γράμμα, εάν έτσι εκφράζετε καλύτερα τα συναισθήματά σας.

Αναζωπυρώστε τη χαμένη σπίθα

Δώστε προτεραιότητα στη σωματική οικειότητα, σχεδιάζοντας μια βραδιά μόνο για τους δυο σας. Εάν, ωστόσο, η μείωση της σωματικής οικειότητας οφείλεται σε σεξουαλική δυσλειτουργία, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή άλλες σωματικές ανησυχίες, μη διστάσετε να αναζητήσετε ιατρικές συμβουλές.

Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί 

Δίνοντας έμφαση στον ουσιαστικό χρόνο που περνάτε μαζί, θα μπορούσατε να σμίξετε συναισθηματικά.

Δείξτε την εκτίμησή σας

Ακόμη και αν δεν θέλετε να θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε να δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας καθημερινά. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να δείχνετε την εκτίμησή σας και πόσο τυχεροί νιώθετε που υπάρχει στη ζωή σας.

Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού 

Όταν έχετε εξαντλήσει κάθε μέθοδο διάσωσης της σχέσης, την τελευταία προσπάθεια για την εξυγίανση της κατάστασης θα μπορούσε να δώσει ένας θεραπευτής ή σύμβουλος γάμων.

Διαβάστε ακόμη:

Quiet Quitting: Συμβαίνει και στις σχέσεις – Τα επικίνδυνα σημάδια

Σχέσεις: Αισθάνεστε ότι σας κρύβει ο σύντροφός σας; Ανακαλύψτε το stashing

Αβεβαιότητα στη σχέση: Τρία θολά μηνύματα – Πώς να τα ερμηνεύσετε σωστά