Aπό τις μονογαμικές σχέσεις μέχρι τις πολυγαμικές και τα one night stands, oι τρόποι που συνευρισκόμαστε ερωτικά με όσους μας έλκουν σεξουαλικά διαφέρουν, όπως και η σχέση που διατηρούμε σε προσωπικό επίπεδο. Ένας από αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνει τις σεξουαλικές επαφές μέσα σε μια φιλική σχέση, μια κατάσταση γνωστή και ως friends with benefits.

Σύμφωνα με έρευνες ψυχολογίας, αυτές οι σχέσεις μπορεί να είναι πιο περίπλοκες από ό,τι τους αναγνωρίζεται, καθώς δεν περιλαμβάνουν δεσμεύσεις. Σε αντίθεση με ένα φλερτ ή τις σχέσεις μιας βραδιάς, υπάρχει συχνά η αμοιβαία κατανόηση ότι η κατάσταση είναι αόριστη και ότι η φιλία μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και αν η σεξουαλική σχέση τελειώσει. Πόσο όμως υγιής είναι αυτή η σχέση για τους εμπλεκόμενους; H Chantal Gautier, Λέκτορας, σεξοθεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Westminster αναλύει τα υπέρ και τα κατά, με άρθρο της στο The Conversation.

Τα πλεονεκτήματα

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα είναι ότι οι φιλικές σχέσεις που περιλαμβάνουν το σεξ είναι το ότι δίνουν στους ανθρώπους σεξουαλική ελευθερία, χωρίς τους περιορισμούς μιας μονογαμικής ρομαντικής σχέσης. Είναι σαν να υπάρχει ένας έμπιστος σύντροφος για πειραματισμούς και τακτικό συναινετικό σεξ, αλλά με μεγαλύτερη συναισθηματική ανεξαρτησία.

Συνεπώς, δίνεται η ευκαιρία στους συντρόφους το χώρο και το χρόνο να εξερευνήσουν διαφορετικά στυλ σχέσεων, καθώς οι άνθρωποι περνούν από διαφορετικά στάδια στη ζωή τους.  Μάλιστα, για τις γυναίκες είναι ακόμα πιο απελευθερωτικές αυτές οι σχέσεις, καθώς ορισμένες αναφέρουν ότι είναι πιο πιθανό να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες σε μια τέτοια κατάσταση παρά σε μια σοβαρή σχέση.

Τα μειονεκτήματα 

Δυστυχώς, μια φιλική σχέση που περιλαμβάνει και ερωτικές συνευρέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και στον τερματισμό της φιλίας. Ίσως το ένα άτομο να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από μια περιστασιακή σχέση, ενώ το άλλο άτομο να θέλει να κρατήσει τα πράγματα απλά και σωματικά. Αυτό, όμως, το άτομο που θα επιθυμεί μια βαθύτερη σχέση, ενδεχομένως να αποφύγει να ταράξει τα νερά από φόβο ότι η συμφωνία θα τελειώσει αν πει την αλήθεια. Αυτά τα άνισα συναισθήματα μπορεί να καταλήξουν να προκαλέσουν στενοχώρια.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να δίνουν σκόπιμα στη σχέση αυτή την ιδέα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε δέσμευση, ώστε να μπορούν να έχουν την οικειότητα που θέλουν.

Τι να προσέξετε τελικά

Καθώς περνάτε περισσότερο χρόνο σε μια φιλική σχέση που περιλαμβάνει και το σεξ, συναισθήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, ακόμα και μονόπλευρα. Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις αυτών των σχέσεων. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού βρίσκεστε για να αποφύγετε την ψυχολογική δυσφορία, την αβεβαιότητα και τα προβλήματα εκτίμησης.

Αν λοιπόν είστε ειλικρινείς σχετικά με τα συναισθήματα και τα όριά σας και διαχειρίζεστε τις προσδοκίες σας, τότε θα είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις. Αν διαπιστώσετε ότι και οι δύο θέλετε διαφορετικά πράγματα, επανεκτιμήστε τη σχέση, καθώς αυτού του τύπου οι σχέσεις μπορούν να λειτουργήσουν αν και οι δύο πλευρές θέλουν τα ίδια πράγματα.

Διαβάστε επίσης

Σχέσεις: Γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να εισπράξουμε την αγάπη των άλλων

Τι βρίσκουμε σέξι στον άλλον; Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Ερωτικό παιχνίδι: Κερδίζουμε ή χάνουμε όταν το «παίζουμε» δύσκολοι;