Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι μια ερωτική σχέση ξεκινά από το πάθος της πρώτης γνωριμίας, νέα μελέτη δείχνει ότι τα 2/3 των ερωτικών σχέσεων αρχίζουν έπειτα από μακροχρόνιες φιλίες.

Παρόλο που πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει συχνά, το μονοπάτι που διασχίζει τη διαδρομή από τη φιλία στην ερωτική σχέση έχει παραγνωριστεί έντονα από την επιστήμη, σύμφωνα με τη Δρ. Danu Stinson, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Victoria του Καναδά.

Η Δρ. Stinson μελετά τις αρχές των σχέσεων εδώ και 20 χρόνια και έχει παρατηρήσει ότι πολλοί από τους κατά καιρούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν αναπτύξει ερωτικό δεσμό με φίλους που ήξεραν για αρκετό διάστημα. Πραγματοποίησε, λοιπόν, μια εργασία για να το διερευνήσει περαιτέρω. «Είναι πολύ λίγες οι μελέτες που εξετάζουν την αρχή αυτών των σχέσεων με φίλους, παρά τις παρατηρήσεις μας ότι είναι μακράν ο πιο συχνός τρόπος έναρξης μιας σχέσης», σημειώνει η ειδικός.

Για την ίδια, η συχνότητα αυτή ήταν αναμενόμενη, αλλά εντυπωσιάστηκε από την επικράτηση αυτής της μορφής στη μελέτη, η οποία, μάλιστα, ίσχυε για όλες τις ηλικιακές και εθνικές ομάδες.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological and Personality Science, αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές μελέτες με αντικείμενο τον τρόπο έναρξης των ερωτικών σχέσεων. Οι πρώτες δύο μελέτες ανέλυσαν δημοφιλή επιστημονικά περιοδικά και κείμενα και διαπίστωσαν ότι η υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την έναρξη των σχέσεων επικεντρώνεται στο «ειδύλλιο που αναπύσσεται μεταξύ δύο αγνώστων» και παραγνωρίζει σημαντικά τον «έρωτα που αναπτύσσεται μεταξύ δύο φίλων», επισημαίνει η εργασία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανάλυση επτά μελετών με φοιτητές του πανεπιστημίου και ενηλίκους όλων των ηλικιών, οι οποίοι έφταναν συνολικά τους 1.900 ανθρώπους σε Καναδά και ΗΠΑ. Από την ανάλυση, λοιπόν, βρέθηκε ότι το 66% των ζευγαριών ξεκίνησαν ως φιλίες, πολλές από τις οποίες, μάλιστα, μακροχρόνιες, με διάρκεια αρκετών μηνών ή και ετών.

Στην τελική μελέτη, η οποία εξέτασε μόνο 300 φοιτητές, το «φιλικό επίπεδο» διήρκησε σχεδόν 22 μήνες κατά μέσο όρο πριν μετατραπεί σε ερωτική σχέση. Σχεδόν οι μισοί από αυτό το δείγμα συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η έναρξη μιας ερωτικής σχέσης αφού έχει προηγηθεί η φιλική ήταν η προτιμώμενη γι’αυτούς μέθοδος. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία του δείγματος δεν ξεκίνησε μια φιλία με σκοπό να εξελιχθεί σε ερωτική σχέση.

Η έρευνα βρήκε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες από την LGBTQ κοινότητα που βρίσκονταν σε σχέση ανέφεραν ακόμα υψηλότερα ποσοστά ερωτικών σχέσεων που ξεκίνησαν ως φιλικές σε σύγκριση με τις ετερόφιλες σχέσεις. ΟΙ συγγραφείς, πάντως, σημειώνουν ότι ο σχετικός πληθυσμός ήταν πολύ μικρότερος στις τελευταίες δύο μελέτες.

Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ωθήσουν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τις προκαταλήψεις τους για τις σχέσεις, οι οποίες συχνά προέρχονται από τα «κυρίαρχα σενάρια σχέσεων του πολιτισμού μας. Τα σενάρια αυτά υποστηρίζουν ότι θα συναντήσεις κάποιον και θα είναι σαν να σε έχει χτυπήσει κεραυνός. Για όσους, λοιπόν, πιστεύουν αυτό το σενάριο, είναι δύσκολο να φανταστούν κάποια άλλη κατάσταση, όπου έρχονται πιο κοντά με ένα φίλο και ξεκινούν μια ερωτική σχέση», αναφέρει η ειδικός.

Ένα ακόμα εύρημα της μελέτης είναι ότι η γραμμή ανάμεσα στη φιλία και την ερωτική σχέση δεν είναι όσο σαφής πιστεύουμε. Από τα παντρεμένα ζευγάρια που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, τα 2/3 ανέφεραν ότι ήταν φίλοι πριν γίνουν σύντροφοι, αλλά πολλά ακόμη δήλωσαν ότι ήταν απλά «φίλοι με πλεονεκτήματα», είχαν δηλαδή ερωτικές επαφές πριν προχωρήσουν σε σχέση.

Διαβάστε επίσης

Σχέσεις: Γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να εισπράξουμε την αγάπη των άλλων

Τι βρίσκουμε σέξι στον άλλον; Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Ερωτικό παιχνίδι: Κερδίζουμε ή χάνουμε όταν το «παίζουμε» δύσκολοι;