Φαίνεται πως τα ψέματα δεν μεγαλώνουν μόνο τη μύτη του Πινόκιο αλλά και ορισμένες σωματικές διαστάσεις στους άνδρες, σύμφωνα με σκανδιναβική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Frontiers in Psychology. Οι ερευνητές από το Τμήμα Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Agder στη Νορβηγία και το Τμήμα Οικονομικών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Σουηδίας διαπίστωσαν κάτι σχεδόν αναμενόμενο: ο μέσος άνδρας θα προσθέσει κάτι «παραπάνω» σε σωματικές αναλογίες που σχετίζονται με την αρρενωπότητα.

Αλήθειες μεγαλύτερες κατά κάποια εκατοστά

Μέσα από ένα πληθυσμιακό δείγμα 191 Δανών στους οποίους ζητήθηκε να απαντήσουν σε online ερωτηματολόγια σχετικά με το ύψος, το βάρος, τη φυσική κατάσταση και το μέγεθος του πέους τους, οι ερευνητές θέλησαν να διακριβώσουν αν ο μέσος άνδρας επιλέγει να παρουσιάσει διαστάσεις μεγαλύτερες από τις πραγματικές σε μεγέθη –δείκτες της αρρενωπότητας- και αν ναι, σε τι βαθμό, συγκρίνοντας τις απαντήσεις με τους μέσους όρους για τον γενικό πληθυσμό.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι αποκλίσεις ήταν ελάχιστες ή μηδαμινές για το βάρος και τη φυσική κατάσταση, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους οριακά πιο αθλητικούς από το μέσο όρο. Τα πράγματα, ωστόσο, έδειξαν να ξεφεύγουν στις απαντήσεις σχετικά με το μέγεθος του πέους (σε χαλαρή κατάσταση και σε στύση) και λιγότερο του ύψους, με τις απαντήσεις να δείχνουν ότι η πραγματικότητα μπορεί να «διευρυνθεί» κατά κάποιους πόντους, οριζοντίως και καθέτως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλέον ακραία διαφορά παρατηρήθηκε στο μέγεθος του πέους σε στύση, με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων να το παρουσιάζουν κατά 21,1% (ή 3,14 εκατοστά) μεγαλύτερο από τον επίσημο μέσο όρο για τους Δανούς, 18,02 εκ. δηλαδή έναντι 14,88 εκ..

Σε σχέση με το ύψος, οι συμμετέχοντες αποδείχθηκαν κατά 2 περίπου εκατοστά ψηλότεροι από τον επίσημο μέσο όρο (1,82 μ. έναντι 1,80 μ.), απόκλιση ίση περίπου με 1%.

Σχεδόν ένα χιλιόμετρο

Στο αρχικό της στάδιο, η μελέτη συμπεριέλαβε 224 άνδρες που μειώθηκαν μετά από ορισμένες ακραίες απαντήσεις που θα μπορούσαν να διαστρεβλώσουν τα αποτελέσματα. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, από την έρευνα αποκλείστηκαν μεταξύ άλλων άνδρες που ανέφεραν ύψος μικρότερο από 1,47 μ. ή μεγαλύτερο από το καταχωρισμένο στο βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες (2,72 μ.).

Εκτός βρέθηκαν επίσης ένας άνδρας που δήλωσε μέγεθος μηδέν για το χαλαρό του πέος και 26 άνδρες που ανέφεραν πέος μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ρεκόρ των 34 εκατοστών, με προεξάρχοντα τον «υπερπροσοντούχο» συμμετέχοντα που δήλωσε ότι το πέος φτάνει το 1 χιλιόμετρο σχεδόν (9.οοο εκ.), 50 φορές μεγαλύτερο δηλαδή από το πέος ενός ενήλικου ελέφαντα, ο οποίος θεωρείται και το πλέον προικισμένο χερσαίο ζώο.

Περισσότερα χρήματα, λιγότερα κρίματα

Οι ερευνητές ανέφεραν και έναν δεύτερο βασικό στόχο της μελέτης, κατά πόσο διάφορες χρηματικές ανταμοιβές θα μπορούσαν να περιορίσουν τις ψευδείς δηλώσεις. Πράγματι, όσοι έλαβαν μικρότερη χρηματική ανταμοιβή είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μέγεθος πέους σε στύση μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ρεκόρ των 34 εκ. (7,7%) καθώς και σε χαλαρή κατάσταση (9,1%)

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, οι ερευνητές απέδωσαν τα ευρήματα εν μέρει στο ότι οι άνδρες και, σε κάποιο βαθμό, οι γυναίκες φαίνεται να εξισώνουν το μεγαλύτερο με το καλύτερο και δήλωσαν:

«Πρώτον, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα δεδομένα σχετικά με τους σωματικούς δείκτες αρρενωπότητας που βασίζονται σε αυτοαναφορές δεν μπορούν απαραιτήτως να είναι αξιόπιστα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ερμηνεύονται με μεγάλη προσοχή, καθώς οι άνδρες γενικά υπερβάλλουν για το μέγεθός τους σε τέτοιες μετρήσεις. […] Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα προσωπικά δεδομένα – δείκτες του ανδρισμού μπορούν να συλλεχθούν αξιόπιστα μόνο στο εργαστήριο, όπου οι συνθήκες μπορούν να ελεγχθούν πλήρως. […] Ωστόσο, μια λύση για τη μείωση της υπερβολής στις απαντήσεις φαίνεται να είναι οι υψηλότερες χρηματικές ανταμοιβές».

Διαβάστε επίσης: 

Το μέγεθος μετράει

Πέος: Το ιδανικό και το πραγματικό μέγεθος

Αυτό είναι το μυστικό για γερή στύση