Το μήκος του ανδρικού μορίου σίγουρα απασχολεί τους άνδρες, είτε το παραδέχονται είτε όχι, γι’ αυτό και σας δίνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.

Αν και υπάρχουν πολλές έρευνες για το μήκος του ανδρικού οργάνου φαίνεται ότι τα στοιχεία τους δεν είναι απόλυτα ακριβή κυρίως επειδή τα αποτελέσματα τους βασίστηκαν στην μέτρηση του οργάνου από τους ίδιους τους άνδρες και όχι από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιπτώσεις που η μέτρηση έγινε από νοσηλευτές τα νούμερα ήταν χαμηλότερα.

Ας δούμε ωστόσο τι γνωρίζουμε βάσεις στοιχείων και μετρήσεων.

Παρότι η ανησυχία για το μέγεθος του πέους υφίσταται οι ειδικοί εξηγούν ότι «φυσιολογικό μήκος» ποικίλει από άνδρα σε άνδρα και σχεδόν πάντα είναι μικρότερο από αυτό που φαντάζονται.
Το μήκος του πέους σε στύση είναι κατά μέσο όρο 13,12 εκ και χαλαρό, 9,16 εκ. Όσο πιο μικρό είναι το ανδρικό όργανο όταν είναι χαλαρό, τόσο περισσότερο εκτείνεται σε στύση. Όσο για την περίμετρο του πέους οι μέσες τιμές εμφανίζουν πολλές διαφοροποιήσεις με τη μέση τιμή όταν είναι χαλαρό τα 9,31 εκ και όταν είναι σε στύση τα 11,66 εκ.

Παρότι πολλά έχουν γραφτεί για το ότι το μέγεθος του πέους σχετίζεται με το μέγεθος της μύτης και του πέλματος, τα στοιχεία αυτά απορρίπτονται ως ψευδοεπιστημονικά δεδομένου ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από μεγάλης κλίμακας επιστημονικές μελέτες.

Τι θεωρείται φυσιολογικό 
Φυσιολογικό θεωρείται το μήκος του ανδρικού μορίου σε στύση να κυμαίνεται μεταξύ 13-15 εκ. Ένας μικρός αριθμός ανδρών (0,6% των ανδρών) παρουσιάζει μικροφαλλία που συνήθως οφείλεται σε σημαντικές ορμονικές διαταραχές (υπογοναδοτροπικό υπογοναδισμό, υπεργοναδοτροφικό υπογοναδισμό).

Ακόμη είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να συρρικνωθεί το μήκος του πέους. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας ορισμένων ασθενειών που επηρεάζουν την ροή του αίματος στην περιοχή και οδηγούν σε συσπάσεις των ιστών. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται συνήθως μετά την προστατεκτομή. Ωστόσο παρά το μήκος του πέους αυτό μπορεί να αυξηθεί και να υπάρχει μια ικανοποιητική ερωτική ζωή.

Μπορεί να αυξηθεί το μέγεθος;
Καταρχήν με ορισμένες απλές κινήσεις όπως το ξύρισμα της περιοχής ή η απώλεια βάρους η εικόνα του σώματος αλλάζει και δημιουργείται η αίσθηση ότι το μέγεθος του μορίου είναι μεγαλύτερο. Πέραν τούτου όμως, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι όπως συσκευές και αντλίες κενού, προθέσεις, καθώς και ενδοπεικές ενέσεις που μπορεί να δοκιμαστούν αποκλειστικά με βάση τις οδηγίες του ειδικού (ουρολόγου) για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η στυτική δυσλειτουργία και συνακόλουθα το μήκος του πέους.

Πόσο σημαντικό είναι το μέγεθος
Αναμφίβολα παίζει ρόλο, αλλά όχι τον καθοριστικό. Σε πρόσφατη έρευνα ζητήθηκε από τις γυναίκες να διαλέξουν το «ιδανικό» μήκος ανάμεσα σε διαφορετικού μήκους κυλίνδρους. Κατά μέσο όρο διάλεξαν κυλίνδρους μήκους 16 εκ., ένα μήκος ελάχιστα υψηλότερο από το μέσο όρο που αναφέρθηκε παραπάνω. Επιπρόσθετα λιγότερο επίσημα δεδομένα αναφέρουν ότι οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν τη μεγαλύτερη περίμετρο από το μεγαλύτερο μήκος.
Οι ειδικοί ωστόσο, καταλήγουν ότι οι άνδρες αντί να αποκτούν εμμονή με το μήκος είναι καλύτερα να ασχολούνται με την βελτίωση των σεξουαλικών τους σχέσεων.