Παραδόξως, η απιστία στις ερωτικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα συχνή. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μόνο τον τελευταίο χρόνο, υπολογίζεται ότι το 2-4% των ανθρώπων που βρίσκονται σε σοβαρές σχέσεις έχει παράνομο δεσμό, ενώ περίπου στο ένα τέταρτο των γάμων υπάρχει παράλληλη σχέση. Κάποιοι απιστούν, χωρίς να νοιάζονται ιδιαίτερα για το αν το «επίσημο» ταίρι τους θα το μάθει. Ορισμένοι, μάλιστα, επιδιώκουν να αποκαλυφθεί η παράνομη σχέση τους, ως ενέργεια που θα πυροδοτήσει την αρχή του τέλους της σχέσης με τον επίσημο σύντροφο. Άλλοι, πάλι, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν τον επίσημο αγαπημένο τους, αλλά θέλουν και να διατηρήσουν τον παράνομο δεσμό τους, γι’ αυτό και κάνουν τα πάντα ώστε η απιστία τους να μην μαθευτεί.

Πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ελλάδα και δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences με τίτλο ‘Catch me if you can: Strategies for hiding infidelity αναφορικά με τις μεθόδους που επινοούν οι… «άπιστοι» προκειμένου να διαφυλάξουν το μυστικό του παράνομου δεσμού τους αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι επιδεικνύουν μεγάλη φαντασία όταν χρειάζεται. Στο πρώτο στάδιο της μελέτης, ζητήθηκε στους 300 συμμετέχοντες να φανταστούν τρόπους τους οποίους θα χρησιμοποιούσαν για να κρύψουν την παράνομη σχέση τους. Οι ιδέες που διατυπώθηκαν ομαδοποιήθηκαν σε 11 κατηγορίες. Σε δεύτερο στάδιο, οι συμμετέχοντες, εκ των οποίων όλοι είχαν υπάρξει άπιστοι σε κάποια σχέση τους, απάντησαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν κάθε μέθοδο.

Οι μέθοδοι κατατάχθηκαν, στη συνέχεια, από την πιο διαδεδομένη στη λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενη:

1. Η διακριτικότητα είναι το παν. Η πιο κοινά αποδεκτή προσέγγιση για να αποκρύψει ένας άπιστος σύντροφος τον παράνομο δεσμό τους είναι να έχει επαφή με αυτόν μόνο όταν το επιδιώκει. Έτσι, έχει τον απόλυτο έλεγχο και κινδυνεύει λιγότερο από μια ανεπιθύμητη αποκάλυψη.

2. Κάθε ψηφιακή απόδειξη εξαφανίζεται. Στο σημερινό, τεχνολογικά υπερσύγχρονο κόσμο, είναι πολύ εύκολο ένα μήνυμα, μια φωτογραφία ή ένα σχόλιο να προδώσει τον άπιστο σύντροφο. Οι πλατφόρμες είναι πολλές και οι ευκαιρίες να αποκαλυφθεί το μυστικό ακόμη περισσότερες. Ο πιο απλός τρόπος να απαλλαχθεί κανείς από αυτό τον κίνδυνο είναι να εξαφανίζει κάθε αποδεικτικό στοιχείο που υπάρχει ψηφιακά, ώστε αυτό να μην καταλήξει σε λάθος χέρια.

3. Καμία αλλαγή στη συμπεριφορά. Μια ασυνήθιστη συμπεριφορά θα μπορούσε να υποψιάσει το επίσημο ταίρι που, μέσα από έναν σοβαρό δεσμό, γνωρίζει καλά τον αγαπημένο του και μπορεί να διακρίνει αν οι κινήσεις του είναι φυσιολογικές. Μια ύποπτη, ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά θα εγείρει υποψίες, που ο άπιστος σύντροφος θέλει να αποφύγει, γι’ αυτό και συνήθως κάνει ό,τι μπορεί να για επιδεικνύει φυσιολογική συμπεριφορά.

4. Τήρηση της ρουτίνας κατά γράμμα. Πέρα από την τήρηση σταθερής συμπεριφοράς, εξίσου σημαντικό για εκείνον που απιστεί είναι να διατηρήσει τη ρουτίνα της καθημερινότητάς του, σαν να μη συμβαίνει τίποτα παράξενο. Οι άπιστοι σύντροφοι μπορεί να αποδειχθούν πιο συνεπείς από κάθε άλλον στη διατήρηση των ίδιων συνηθειών. Οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα, την εμφάνιση ή τα έξοδά τους θα μπορούσε να εγείρει ανεπιθύμητες υποψίες.

5. Οι φίλοι είναι στήριγμα (και εξαιρετική δικαιολογία). Όσο περιορισμένη και να είναι η επαφή με τον παράνομο δεσμό, δεν παύει να υπάρχει η ανάγκη για επικοινωνία, αλλά και φυσική συνάντηση. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι φίλοι, που συχνά λειτουργούν ως «κάλυψη» για τις συναντήσεις του παράνομου ζευγαριού. Έτσι, ξαφνικά, οι φίλοι μπορεί να έχουν έκτακτες ανάγκες ή νέα χόμπι στα οποία υποτίθεται ότι ο άπιστος σύντροφος τους συνοδεύει.

6. Κωδικοί παντού. Παρ’ ότι πολλοί σβήνουν κάθε αποδεικτικό στοιχείο από το τηλέφωνο, τον υπολογιστή και τα προφίλ τους στο διαδίκτυο, άλλοι, πιο συναισθηματικοί θέλουν να διατηρούν τα αρχεία από την επικοινωνία με τον παράνομο δεσμό τους. Για να το κάνουν αυτό, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το μυστικό τους δεν θα αποκαλυφθεί, βάζουν κωδικούς που να «κλειδώνουν» κάθε εφαρμογή και να αποκλείουν κάθε πρόσβαση. Φυσικά, οι κωδικοί αυτοί δεν είναι γενέθλια και αγαπημένες ομάδες, αλλά κάτι που δεν θα έβρισκε ούτε ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ!

7. Αυστηρά όρια στην επικοινωνία με τον παράνομο δεσμό. Μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν τον παράνομο δεσμό, όμως η επίσημη σχέση είναι πάνω και πέρα απ’ όλα. Γι’ αυτό οι άπιστοι σύντροφοι θα θυσιάσουν ένα μέρος της επαφής με την κρυφή τους σχέση, περιορίζοντας τις επαφές και τις συναντήσεις, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί η απιστία τους.

8. Το προσωπείο της αθωότητας. Εκείνος που κάνει κάτι πέρα από τα όρια του επιτρεπτού έχει πλήρη συνείδηση της «παρανομίας» του. Γι’ αυτό και θα φροντίσει να δείχνει απολύτως διάφανος και ξεκάθαρος, ώστε να μην εγείρει την καχυποψία του συντρόφου του. Μπορεί, ακόμη, και να υιοθετήσει ένα καινούριο χόμπι, ώστε να έχει έναν καθ’ όλα αποδεκτό λόγο που βγαίνει από το σπίτι, ώστε να καλύψει τις ενέργειές του.

9. Η υπερβολική φροντίδα στον επίσημο δεσμό. Μία δημοφιλής μέθοδος, που βλέπουμε με μια χιουμοριστική υπερβολή στις ταινίες. Η ύπαρξη ενός παράνομου δεσμού εγείρει, έστω και ασυνείδητα, τις τύψεις εκείνου που απιστεί, το οποίο συχνά οδηγεί σε υπερβολικές συμπεριφορές εκ μέρους του, κάνοντάς τον πιο γλυκό και τρυφερό απέναντι στον επίσημο δεσμό του ή γεμίζοντάς τον με αχρείαστα δώρα.

10. Νέος αριθμός, email, λογαριασμός στα social media. Μια ενδιάμεση λύση μεταξύ του να σβήσει κάποιος κάθε ψηφιακό αποδεικτικό στοιχείο της απιστίας του και του να βάλει παντού κωδικούς -το οποίο θα μπορούσε επίσης να εγείρει υποψίες- είναι να δημιουργήσει νέους λογαριασμούς, για τους οποίους ο επίσημος δεσμός δεν θα έχει γνώση. Μέσω αυτών, θα μπορεί να επικοινωνεί με το παράνομο ταίρι με μεγαλύτερη ασφάλεια.

11. Ώρα να γνωριστούν επίσημος και παράνομος δεσμός. Πρόκειται για μια ακραία και κάπως ριψοκίνδυνη τακτική, που δεν προτιμάται από την πλειονότητα των άπιστων συντρόφων, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να λειτουργεί ως κάλυψη για κάποιους. Τι πιο αθώο για εκείνον που απιστεί από το να… «αυτοεκτεθεί», συστήνοντας τον παράνομο δεσμό του στον επίσημο σύντροφο ως φίλο ή συνεργάτη. Ο άνθρωπος τείνει να είναι πιο καχύποπτος με έναν άγνωστο και αόριστο άλλον, παρά με κάποιον που γνωρίζει προσωπικά.

Τέλος, ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που απιστούν χρησιμοποιούν τουλάχιστον 7 διαφορετικές μεθόδους για να αποκρύψουν τον μυστικό δεσμό τους. Αυτό σίγουρα απαιτεί αρκετή προσπάθεια, όμως διασφαλίζει ποικιλοτρόπως ότι το μυστικό της απιστίας θα παραμείνει μυστικό.

Διαβάστε ακόμη:

Απιστία: Οι απατημένοι σύντροφοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά – Ποια είναι αυτά

Απιστία: Ποιοι είναι πιο πιθανό να απατήσουν – Τι ρόλο παίζει ο χαρακτήρας και η «εμπειρία»

Να τι προδίδει έναν άπιστο άνδρα