Μετά την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναπόφευκτα όλοι γίναμε πιο προσεκτικοί στις καθημερινές μας επαφές και ο φόβος, ειδικά στα πρώτα στάδια της  πανδημίας, είχε κυριεύσει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Πλέον, υπάρχουν τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν την πιο αποτελεσματική και ασφαλή λύση έναντι του ιού.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι επιθυμούν να αισθάνονται ασφαλείς ειδικά όσον αφορά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, έλαβε χώρα η μεγάλη μετα-ανάλυση του International Society of Sexual Medicine (ISSM) Sexual Health Implications of COVID-19 Pandemic, η οποία δημοσιεύτηκε στο Sexual Medicine Review τον Ιανουάριο του 2021 και αποτελεί την κωδικοποίηση των ευρημάτων των ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ISSM σχετικά με τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές την περίοδο της COVID-19. Επίσης αποτυπώνει τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι παροχείς υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας τα τελευταία δυο χρόνια και καλεί σε δράση για την αναβάθμιση των προτεραιοτήτων των κατά τόπους συστημάτων υγείας.

«Αναφορικά με τους ανθρώπους που δεν έχουν σύντροφο, ο αυνανισμός είναι ασφαλής και παρουσιάζει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη όπως αποσυμπίεση και χαλάρωση. Το σεξ μεταξύ συντρόφων και συγκατοίκων οι οποίοι ασυμπτωματικοί, είναι ασφαλές ενώ αυτό πρέπει να αποφεύγεται με κάποιον που βρίσκεται σε καραντίνα μετά από επαφή με κάποιο ύποπτο κρούσμα. Επίσης, το σεξ με συγκάτοικο που αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα είναι απαγορευτικό.

Αν ο/η σύντροφος βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου, η σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που και οι δυο σύντροφοι παραμένουν σε εγκλεισμό», εξηγεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.

O Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Στην περίπτωση που οι σεξουαλικές επαφές αφορούν κάποιον εκτός του νοικοκυριού, τότε αυτές πρέπει να αποφεύγονται. Υπάρχουν τρόποι για τα ζευγάρια που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι να διατηρήσουν την ερωτική τους οικειότητα όπως ερωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες, σεξουαλικά μηνύματα καθώς και ζωντανές βιντεοσυνομιλίες.

Επίσης, αποθαρρύνεται το σεξ με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους. Για όσους το προτιμούσαν πριν την COVID-19, ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις είναι τα ραντεβού μέσω βίντεο και τα διαδικτυακά δωμάτια επικοινωνίας.

«Όσον αφορά τις σεξουαλικές πρακτικές, τα φιλιά επιτρέπονται μόνο μεταξύ υγιών συγκατοίκων που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω των κολπικών υγρών ή του σπέρματος, επομένως, η κολπική διείσδυση είναι επιτρεπτή. Η πρωκτική διείσδυση είναι επίσης αποδεκτή, όχι όμως και η πρωκτολειχία, καθώς έχει αποδειχθεί πως αποτελεί τρόπο μετάδοσης του ιού».

Για όσους θέλουν να είναι 100% ασφαλείς, εναλλακτικές λύσεις είναι οι συνευρέσεις μέσω βίντεο, γραπτών μηνυμάτων και διαδικτυακών chat rooms.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαίτερα την περίοδο του εγκλεισμού, το άγχος, ο φόβος και η κατάθλιψη κυρίευσαν την πλειονότητα των συνανθρώπων μας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας των ζευγαριών.

«Για την καταπολέμηση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας πρέπει αρχικά να αυξηθεί η πληροφόρηση του κοινού και των παρόχων υπηρεσιών υγείας ότι το άγχος, η κατάθλιψη, η πίεση που προκαλούνται άμεσα αλλά και παράπλευρα από την πανδημία μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά όλους τους τύπους σεξουαλικών δυσλειτουργιών», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υψηλή προτεραιότητα λόγω του ρόλου που παίζει στην πνευματική και ψυχική υγεία και οι συμβουλευτικές συνεδρίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν ακόμα πιο πολύ της δυνατότητες που προσφέρει η τηλε-ιατρική. Επίσης, οι οδηγίες προς τα ζευγάρια που τις χρειάζονται θα πρέπει να δίνονται δωρεάν καθώς η πανδημία έχει φέρει μείωση των εισοδημάτων με αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες ψυχικής και σεξουαλικής υγείας.

Στυτική Δυσλειτουργία: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Περισσότεροι από 200.000.000 άνδρες πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και ο αριθμός αυτός φαίνεται πως θα αυξηθεί κατακόρυφα στο μέλλον. Είναι μια πάθηση που «ρίχνει» την ψυχολογία των ανδρών στο ναδίρ.

«Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της COVID-19 είναι οι ίδιοι που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.  Εκτός από τις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικία, συννοσηρότητες), οι ψυχοκοινωνικές αλλαγές, η αστάθεια στην εργασία και οι οικονομικές πιέσεις μπορούν να επιδεινώσουν την πάθηση. Τέλος, η κακή διάθεση, το άγχος, η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα και ο φόβος μπορούν να επιδεινώσουν τις διαταραχές του οργασμού και της εκσπερμάτισης», καταλήγει ο δρ Κωνσταντινίδης.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Πόσο διευκολύνουν την ερωτική μας ζωή

Πόσο σεξ κάνουμε στην πανδημία; Έρευνα απαντά