Παραδείσιο πουλί ή αυτοκρατορικός πιγκουίνος; Αν και το δίλημμα θα μπορούσε να παραπέμπει σε συζήτηση για φυσιοδίφες ή απλώς σε θεμελιώδη ερωτήματα της σεξουαλικής ζωής, τα δύο διαφορετικά είδη πτηνών με την πολυγαμική και μονογαμική φύση αντίστοιχα μπορούν να έρθουν συνειρμικά (και δικαίως) στο μυαλό σας όταν συναντήσετε ξανά κάποιον ή κάποια που θα σας… ταρακουνήσει, σε σημείο να αναρωτηθείτε: «να αναζητά άραγε μόνο σεξ ή κάτι παραπάνω;».

Ακόμη και γι΄αυτό το ζήτημα προσωπικής φύσης, η επιστήμη έχει την απάντηση: δώστε προσοχή στα χαρακτηριστικά του προσώπου και ιδίως στα μάτια.

Μεγάλα μάτια και μακριά χαρακτηριστικά στον άνδρα μαρτυρούν ατίθαση μάλλον σεξουαλική συμπεριφορά, ενώ μικρά μάτια και λεπτότερα στα γυναικεία πρόσωπα υποδηλώνουν αντίστοιχα τη μεγαλύτερη τάση για ευκαιριακό σεξ.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας, συμπεριλαμβάνοντας στη μελέτη τους πάνω από 100 ετεροφυλόφιλους καυκάσιους εθελοντές και εθελόντριες με διάμεση ηλικία τα 20 έτη.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη διάθεσή τους για περιστασιακό σεξ και έπειτα φωτογραφήθηκαν, με τις φωτογραφίες να διανέμονται τυχαία μεταξύ των υπόλοιπων εθελοντών ώστε να προσπαθήσουν να καταλάβουν αν το πρόσωπο της φωτογραφίας έχει αυστηρό ή χαλαρό κοινωνιοσεξουαλικό προσανατολισμό, προτιμά δηλαδή τις σταθερές σχέσεις ή τις σεξουαλικές περιπέτειες.

Οι γυναίκες αναδείχθηκαν νικήτριες της διαδικασίας, πετυχαίνοντας σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίσουν όσους προτιμούν το ευκαιριακό σεξ.

Αντιθέτως, οι περισσότεροι άνδρες συνέδεαν λανθασμένα τα μικρότερα χαρακτηριστικά και χείλη στις γυναίκες με την προτίμηση ευκαιριακών σεξουαλικών επαφών, κάτι που οι επιστήμονες ερμηνεύουν ως μια πιθανή υποσυνείδητη αναζήτηση αυτών των χαρακτηριστικών όταν επιθυμούν απλώς να κάνουν σεξ.

Γυναικείο «χάρισμα» ή μαρτυριάρες ορμόνες;

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Joe Antar, η μεγαλύτερη ικανότητα των γυναικών στην ανίχνευση των δυνητικά σταθερών συντρόφων και πολυγαμικών εραστών, αναδεικνύεται σημαντικό εφόδιο για την εύρεση του κατάλληλου σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει για τις συναισθηματικές τους σχέσεις.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, η χρήση υπολογιστή θα μπορούσε να προσφέρει ακριβείς εκτιμήσεις σχετικά με τους σκοπούς του κάθε άνδρα απλώς «σκανάροντας» το πρόσωπό του.

Πρόκειται ωστόσο για κάποιο προνόμιο των γυναικών;

Η αρνητική απάντηση στο ερώτημα έρχεται από τη βιολογία και, συγκεκριμένα, την τεστοστερόνη, εξηγεί η Antar: «Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά και πιο στερεοτυπική ανδρική συμπεριφορά όπως προτίμηση για βραχύβιες σχέσεις χωρίς δεσμεύσεις. Καθώς τα ανδρογόνα εμπλέκονται σημαντικά λιγότερο στην ανάπτυξη των γυναικείων χαρακτηριστικών, πιθανώς εξηγεί και γιατί οι πληροφορίες σχετικά με τις συναισθηματικές και ερωτικές αναζητήσεις τους δεν αποτυπώνονται στα πρόσωπά τους».

Διαβάστε επίσης

Σεξ: Πώς θα πείτε «όχι» στο σύντροφό σας, χωρίς να καταστρέψετε τη σχέση σας

Όχι σεξ, μόνο αγκαλιές: Για ποιους είναι πιο σημαντικά τα χάδια

Βαρεθήκατε το σεξ; Τρεις τρόποι να καταπολεμήσετε τη σεξουαλική ανία