Δύο ιδιαίτερους όρους, σχετικά νέους για πολλούς, αυτούς της μπλε Οικονομίας και της μπλε Υγείας συζητά στο vidcast του ygeiamou ο κύριος Γεώργιος Ζακυνθινός καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Λίμνες, ποτάμια και υγροβιότοποι, αποτελούν – μαζί με τη θάλασσα – το πεδίο της υδάτινης οικονομίας και υγείας. Παρέχουν όχι μόνο νέα τρόφιμα στο πιάτο μας, αλλά και νέα μόρια στην φαρμακευτικη καινοτομία, καθώς και στην παρασκευή προϊόντων.
Τα υδάτινα οικοσυστήματα, αλλά και κάθε υδάτινος πόρος – όχι μόνο η θάλασσα – έχουν άμεση σχέση με την οικονομία και συνακόλουθα με την υγεία του πληθυσμού, την ατομική ευεξία, αλλά και τη διατροφή και την ψυχική υγεία εξηγεί ο κύριος Ζακυνθινός. Φέρνει μάλιστα το παράδειγμα του λεγόμενου blue mind (μπλε νου), εστιάζοντας στον ρόλο του υδάτινου στοιχείου στην ηρεμία του νου και τη διαχείριση του στρες.
Επιπλέον η μπλε Οικονομία σχετίζεται και με τη Δημόσια Υγεία καθώς «ένα καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον συμβάλει στην αποφυγή υδατογενών ασθενειών και την προστασία της υγείας του πληθυσμού» σύμφωνα με τον καθηγητή.
Σε ό,τι αφορά την διατροφή ο κύριος Ζακυνθινός τονίζει ότι αποτελεί σημαντική παράμετρο της πολυπλευρης και πολυδιάστατης μπλε Υγείας,«καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του θαλάσσιου πλούτου καταλήγει στο πιάτο μας» όπως λέει χαρακτηριστικά. ‘Εφερε μάλιστα το παράδειγμα ενός νέου διατροφικού trend όπου με ούλβα, γνωστό και ως «μαρούλι της θάλασσας» παρασκευάστηκαν ντολμαδάκια!
Σημαντικό πεδίο της μπλε υγείας είναι φυσικά και η φαρμακευτική καινοτομία. «Σήμερα υπάρχουν ήδη φαρμακευτικά σκευάσματα που προέρχονται από άλγη (φύκη), σπόγγους και άλλα πλάσματα της θάλασσας» εξηγεί ο κύριος Ζακυνθινός. «Πολλά από αυτά αποτελούν συμπληρώματα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, άλλα είναι υπό μελέτη με ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε τομείς που αφορούν όχι μόνο σε φάρμακα, αλλά και σε καινοφανή προϊόντα έως και σε χρωστικές ουσίες».
Ο κύριος Ζακυνθινός εξέφρασε την προσδοκία του για τη δημιουργία ενός hub που θα συγκεντρώνει όλη τη γνώση που αφορά σε θαλάσσια και υδάτινα προϊόντα, επισημαίνοντας ότι «ο υδάτινος πλούτος της χώρας μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες».
Όλες οι πτυχές της Μπλε Υγείας και Οικονομίας, καθώς και η διασύνδεσή τους με τον παραδοσιακό διατροφικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και το απέραντο δυναμικό του τουρισμού συζητήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου για τη βιώσιμη Μπλε Βιοοικονομία και τη Δημόσια Υγεία. Επιστήμονες και ειδικοί συζήτησαν για την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τη Δημόσια Υγεία σε σχέση με τη θαλάσσια βιοοικονομία στην Πάρο, στις 11-12 Οκτωβρίου 2025.
Δείτε τη συζήτηση στο vidcast που ακολουθεί
Διαβάστε επίσης
Ποιους κινδύνους κρύβουν τα επεξεργασμένα σνακ πρωτεΐνης για τον οργανισμό – Ένας καθηγητής εξηγεί
Νοθεία τροφίμων και διατροφική απάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής – Ένας ειδικός εξηγεί