Ελλείψεις φαρμάκων, φαρμακευτική πολιτική, καινοτομία στην Υγεία και πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα ήταν τα θέματα που ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, μιλώντας στο ygeiamou.gr.

Ειδικά για τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που απασχολούν συχνά την ελληνική αγορά, για αυτό και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανανεώνει συχνά τη λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, ο κ. Αγγελής τόνισε πως «αρρυθμίες» παρατηρούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Η Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό επειδή έχουμε σημαντική εγχώρια παραγωγή φαρμάκων.

Στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι καταρχάς ο ορισμός ειδικής επιτροπής για την παρακολούθηση των ελλείψεων, αλλά και η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί 495 προϊόντα, με σκοπό να προλαμβάνει ελλείψεις. Επόμενο στάδιο είναι ένα χρήσιμο application για τους πολίτες, το οποίο θα είναι διαθέσιμο όταν μπορέσουν στα ηλεκτρονικά συστήματα να ενσωματωθούν τα αποθέματα των φαρμακείων.

Ο κ. Αγγελής απαρίθμησε τα στάδια που περνά ένα νέο φάρμακο πριν αποζημιωθεί για τους ασθενείς, λύνοντας τις σχετικές απορίες και σημείωσε ότι τα περισσότερα καινοτόμα καταφέρνουν να μπουν στην ελληνική αγορά. Σε ό,τι αφορά τον «πονοκέφαλο» των επιστροφών (clawback-rebate) για φαρμακευτικές εταιρείες και γενικά παρόχους υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού τόνισε πως τα στοιχεία του 2024 δείχνουν πως οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας «έχουν πιάσει» και το 2025 και 2026 θα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση στο vidcast που ακολουθεί:

Διαβάστε επίσης

Φαρμακευτική πολιτική: Ταμείο Καινοτομίας και Σάρωση Ορίζοντα αποτελούν το μέλλον – Πώς ωφελούνται οι ασθενείς

Φαρμακευτική Νομοθεσία – Ευρώπη: Οι αλλαγές που θα στερήσουν δεκάδες νέα φάρμακα από τους πολίτες

Φάρμακα – Τιμές: Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και το 2023 οι πολίτες – Έρευνα του ygeiamou