Για ποιο λόγο ο οργανισμός μας μπορεί να στραφεί κατά του εαυτού του; Πώς γίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα να βάλλεται εκ των έσω; Που οφείλονται τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Τα πλέον μυστηριώδη νοσήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησής μας με την κ. Ελένη Κομνηνού Ειδική Ρευματολόγο, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων Metropolitan General και Υπεύθυνη Τμήματος Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης ΜΗΤΕΡΑ.

Η κ. Κομνηνού επισημαίνει ότι η αύξηση των νέων διαγνώσεων με αυτοάνοσα νοσήματα είναι ραγδαία μετά την πανδημία και επιβεβαιώνει αυτό που όλοι παρατηρούμε γύρω μας αναφορικά με το ρόλο του στρες. «Το στρες αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που πυροδοτεί ένα αυτοάνοσο νόσημα» τονίζει η κ. Κομνηνού και συνεχίζει: «Ο ασθενής πρέπει να αντιληφθεί με τι έχει να παλέψει και να συμμετέχει στη θεραπεία μιας και τα κύτταρα που έχουν θυμώσει είναι δικά του!» εξηγώντας ότι παράλληλα με τα φάρμακα είναι απαραίτητο να γίνουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: