Καθώς οι δύσκολες επιδημιολογικές περίοδοι έχουν παρέλθει, και πλέον τα παιδιά απειλούνται από τους συνήθεις εποχικούς ιούς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Ιωάννα Παυλοπούλου υπενθυμίζει την αξία της πρόληψης.

«Τα παιδιά λόγω της πανδημίας και των μέτρων που ίσχυαν, δεν είχαν εκτεθεί στους ιούς και δεν είχαν φυσική ανοσία, γι αυτό είδαμε την έξαρση τον περασμένο χειμώνα, και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Καταγράφηκαν σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις ως αποτέλεσμα της νόσησης με γρίπη και με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Αυτό είναι πιθανό να συμβεί και του χρόνου, οπότε είναι αναγκαίο αφενός μεν να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση, αφετέρου παιδίατροι και γονείς να είναι σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την προστασία των παιδιών. Η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι απαραίτητη» λέει η καθηγήτρια Παιαδιατρικής-Λοιμωξιολογίας.

Επιπλέον επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των μέτρων υγιεινής, δίνει χρήσιμες συμβουλές για την καλή φροντίδα των μικρών ασθενών και εφιστά την προσοχή στους γονείς για τα ανησυχητικά ή «ύποπτα» συμπτώματα των ιώσεων.

Αναφορικά με το μείζον θέμα των χαμένων λόγω της πανδημίας κορωνοϊού εμβολιαστικών ραντεβού, η κυρία Παυλοπούλου παραθέτει πως έχει η κατάσταση στην Ελλάδα και μιλά για το εμβόλιο που καταγράφει ρεκόρ…τσιμπημάτων, θωρακίζοντας τους ανηλίκους.

Τέλος, μας εισάγει στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμβολιασμών, μια καινοτομία για τον παιδικό εμβολιασμό, που σχεδιάστηκε και λειτουργεί στο πρότυπο του Μητρώου για τους εμβολιασμούς covid.

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί