Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η ανάλυση του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αναφέρεται μιλώντας στο ygeiamou.gr o κ. Nίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η ομάδα του καθηγητή πρόσφατα ολοκλήρωσε μια σημαντική μελέτη που καταγράφει τις τάσεις στην κατανάλωση φαρμάκων στην χώρα, επιχειρώντας τη χαρτογράφηση του πεδίου αυτού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η κατανάλωση φαρμάκων από το 2015 μέχρι και το 2021 αυξήθηκε σε όγκο κατά 3% ετησίως και δεν παρουσιάζεται κάποια διαφοροποίηση από χρονιά σε χρονιά. Μάλιστα σημειώνει ότι η αύξηση αυτή αποδίδεται και στην εισαγωγή 200 νέων δραστικών ουσιών (νέων φαρμάκων) στη χώρα μας.

Σχετικά με την καταγραφή σημαντικών αποκλίσεων στους όγκους συνταγογράφησης μεταξύ διαφορετικών νομών, ο κ. Πολύζος σημειώνει ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να αποδοθεί και στη διαφορά συγκέντρωσης γιατρών.

Τέλος ο καθηγητής αναφέρει ότι οι τρεις βασικές ειδικότητες που συνταγογραφούν είναι οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι και οι καρδιολόγοι και αυτό αποτελεί και ένα καλό συμπέρασμα για την εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: