Περίπου 700.000 άνθρωποι στην Ευρώπη καταλήγουν κάθε χρόνο λόγω αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το έτος 2023 έχει ανακηρυχθεί από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία ως έτος ευαισθητοποίησης την πρόληψη των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων. «Πρόκειται για τον ξαφνικό, μη αναμενόμενο φυσικό θάνατο, που επέρχεται σε διάστημα περίπου μιας ώρας, με ή χωρίς συμπτωματολογία από καρδιακή νόσο» εξηγεί ο κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτες, καταγράφεται ετησίως 1 περιστατικό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ανά 100.00 άτομα ηλικίας κάτω των 35 χρόνων. Η επίπτωση αυξάνεται δραματικά στον πληθυσμό ηλικίας άνω των 35 χρόνων: καταγράφεται 1 αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ανά 1.000 άτομα.

«Η ηλικία, η νοσηρότητα, το φύλο, η ενασχόληση με τον αθλητισμό επηρεάζουν την εκδήλωση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου» λέει ο καθηγητής και εξηγεί με ποιο τρόπο συσχετίζεται σε κάθε περίπτωση ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.

«Δυστυχώς, η άμεση αντιμετώπιση των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων δεν είναι πάντα δυνατή, καθιστώντας τον συγκεκριμένο ζήτημα σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» επισημαίνει ο κ. Κοχιαδάκης και αναφέρει τις δράσεις που δρομολογεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία.

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: