Ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας (ΟΔΙΠΥ) είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο των υγειονομικών δομών βάσει καθορισμένων δεικτών ώστε να διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικής φροντίδας στους πολίτες.

Η Δάφνη Καϊτελίδου, καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού εξηγεί στο ygeiamou.gr ότι «οργανισμοί διασφάλισης ποιότητας υπάρχουν σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη βασικός στόχος των οποίων είναι να διασφαλίσουμε ότι η φροντίδα που παρέχεται από το Σύστημα Υγείας είναι ασφαλής, πρωτίστως για τους ασθενείς, για τους εργαζόμενους, η φροντίδα είναι βασισμένη στη σύγχρονη γνώση, παρέχεται έγκαιρα και ισότητα και κυρίως είναι ανθρωποκεντρική. Με αλλά λόγια ο ΟΔΙΠΥ προάγει την υγεία του πληθυσμού».

Και συμπληρώνει πως «για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε την ανάπτυξη ενός σετ δεικτών, δηλαδή συλλογή δεδομένων και εκτίμηση δεικτών ποιότητας που αφορούν στην ασφάλεια των ασθενών, την αποτελεσματικότητα της φροντίδας και κατά πόσο η παρεχόμενη φροντίδα θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο. Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά μέσα από τα 10 πρώτα νοσοκομεία στα οποία έχουν πάει κλιμάκια επιθεωρητών του ΟΔΙΠΥ για να εφαρμόσουν αυτή την αξιολόγηση…».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: