Πως οι τραυματικές εμπειρίες επηρεάζουν τον ψυχισμό μας και τη φιλοσοφία μας για τη ζωή; Τι ρόλο παίζει η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου στη διαχείριση δυσάρεστων γεγονότων;

Στο ygeiamou.gr συναντώνται ο Νικόλας Σκουριάς, Οικονομολόγος, που το 1992 βίωσε μια μοναδική αρνητική εμπειρία και ο Νικόλαος Σμυρνής, καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που σχολιάζει την ορθή διαχείριση της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

«Πάντα ήμουν στην τσίτα και ένιωθα μεγάλη νευρικότητα. Τρελαινόμουν επίσης με τη χαλαρότητα και την ανεμελιά των άλλων συνεπιβατών μου. Και σκεφτόμουν ‘καλά, δεν έχετε ιδέα’… Βέβαια από τότε το συναίσθημα του φόβου έχει υποχωρήσει…», εξηγεί ο Νικόλας Σκουριάς αξιολογώντας από απόσταση 30 και πλέον ετών πια την τραυματική εμπειρία που έζησε.

Ο Νικόλαος Σμυρνής με τη σειρά του σχολιάζοντας τη διαταραχή μετατραυματικού στρες σημειώνει ότι «οι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτό το κλινικό σύνδρομο εκδηλώνουν πολύ μεγάλο στρες, δυσκολεύονται πολύ στην καθημερινότητά τους, έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα, έχουν σοβαρότατη διαταραχή στον ύπνο, με όνειρα όπου αναβιώνουν την τραυματική εμπειρία και είναι πολύ έντονα…».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: