Κάθε πολίτης οφείλει να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια εφαρμογής όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, SARS – Cov-2.

Γι΄αυτό όσοι έχουν σκύλο, κατά τη μικρή διάρκεια εξόδου από το σπίτι παρέα με τον αγαπημένο τους φίλο θα πρέπει να αποφεύγουν σημεία όπου υπάρχει κόσμος. Και επιστρέφοντας, να τον καθαρίζουν.

Επίσης, δεν ξεχνάμε τα αδεσποτάκια, που τόσο μας έχουν ανάγκη αυτές τις ημέρες, φροντίζοντας να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής.

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος, μας δίνει πολύτιμες οδηγίες.

Ο κτηνίατρος Ελευθέριος Γινάργυρος

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τις βόλτες του κατοικίδιου μας αυτή την περίοδο, εννοείται πως θα πρέπει να είναι πιο περιορισμένες σε διάρκεια και απόσταση, και, παράλληλα, να αποφεύγουμε τα μέρη με πολυκοσμία. Επίσης, ενώ -μέχρι στιγμής- είναι αποδεδειγμένο πως τα ζώα συντροφιάς δεν έχουν καμία συμμετοχή στην άμεση μετάδοση της νόσου Covid-19, τίποτα δεν αποκλείει την έμμεση μετάδοσή της μέσω αυτών.

Γι’ αυτό το καλύτερο θα ήταν κατά τη διάρκεια της βόλτας, αυτήν την περίοδο, τα ζώα μας να μην έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, εκτός από αυτά που βρίσκονται στο σπίτι.

Ο σωστός καθαρισμός του σκύλου μας

Μετά τη βόλτα συνιστάται να καθαρίζονται τα πατουσάκια τους με σαμπουάν, αραιωμένο σε νερό, το οποίο μετά θα πρέπει να ξεπλένεται πολύ καλά. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε, πρώτον το σαμπουάν να είναι καλής ποιότητας, έτσι ώστε να μην προκληθούν δερματικά προβλήματα, και, δεύτερον, να στεγνώνουμε πολύ καλά τις περιοχές που πλένουμε.

Θα μπορούσαμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε αντιμικροβιακά μαντηλάκια, τα οποία, αν είναι ειδικά για ζώα, συνήθως δεν είναι πάρα πολύ υγρά, ώστε να στεγνώνει εύκολα η περιοχή. Τα ίδια μαντηλάκια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε και το κεφάλι τους, ή και, ελαφρώς, το υπόλοιπο σώμα.

Φροντίζουμε τα αδέσποτα και τηρούμε τα μέτρα υγιεινής

Όσον αφορά τη φροντίδα των αδέσποτων, ειδικά αυτήν την περίοδο είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει απρόσκοπτη, καθώς τα ζώα αυτά μας έχουν τεράστια ανάγκη.

Είναι πολύ σημαντικό, όμως, οι άνθρωποι που τα φροντίζουν, να τηρούν ευλαβικά τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως -για παράδειγμα- το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς και να φορούν γάντια και μάσκα στο διάστημα που βρίσκονται έξω και έρχονται σε επαφή με τα ζώα».

Διαβάστε επίσης:

Πώς να διαλέξετε τον σκύλο που σας ταιριάζει ανάμεσα σε 44 φυλές

Μαγειρεύουμε για το κατοικίδιο μας – Ετοιμάζουμε ζωμό από κόκαλα

Βόλτα με τον σκύλο: Επιτρέπεται ακόμη, αλλά προσοχή στις κάμπιες!