Μια υγιής γάτα απαιτεί υψηλής ποιότητας τροφή, που να καλύπτει τις ανάγκες της.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, είναι ότι οι οικόσιτες γάτες προέρχονται από την αφρικανική αγριόγατα της ερήμου (Felis Silvestris Lybica), που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικές σε ξηρό περιβάλλον. Η καταγωγή τους, λοιπόν, εξηγεί και το ότι οι γάτες διψούν λιγότερο. Όμως, η ενυδάτωση βοηθά στην υγιή νεφρική λειτουργία.
Επίσης, οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και έχουν ανάγκη από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης.

«Η γάτα είναι αποκλειστικά σαρκοβόρο ζώο και πρέπει να τρώει κρέας γιατί χρειάζεται τα στοιχεία του, όπως είναι η ταυρίνη. Το ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής της θα πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερα έως έξι μικρά γεύματα Επίσης, η φύση της είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να ζει με λιγότερη ποσότητα νερού. Όμως αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία της γι’ αυτό φροντίζουμε να τη διατηρούμε ενυδατωμένη, προσθέτοντας στη διατροφή της υγρή τροφή», επισημαίνει η κτηνίατρος Χρύσα Σίμου.

Καταναλώνοντας περισσότερο νερό, το ούρο της γάτας γίνεται λιγότερο συμπυκνωμένο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των επιβλαβών ουσιών, αλλά και των κρυστάλλων στην ουροδόχο κύστη, χαρίζοντας έτσι, ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα. Παράλληλα, η ενυδάτωση βοηθά στη σωστή λειτουργία του νεφρικού συστήματος.

Η υγρή τροφή θα ήταν προτιμότερο να συνδυαστεί με την ξηρά τροφή, γιατί «η ξηρά τροφή βοηθά στην υποστήριξη της οδοντικής υγείας. Επίσης, μπορεί να παραμείνει περισσότερο χρόνο χωρίς να αλλοιωθεί στο μπολ της γάτας και της δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει την ποσότητα αλλά και τη συχνότητα που επιθυμεί να φάει», διευκρινίζει η κτηνίατρος και επισημαίνει ότι η τροφή της γάτας θα πρέπει να «σερβίρεται» σε ήσυχο μέρος. Σε περίπτωση που έχετε περισσότερες γάτες, των οποίων η σχέση δεν είναι ιδανική, θα ήταν προτιμότερο να τις ταΐζετε σε ξεχωριστό χώρο.

Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα φρέσκο και καθαρό νερό στη διάθεση της γάτας. Τοποθετήστε το μπολάκι της σε μέρος που νιώθει ευχάριστα και φροντίστε να βρίσκεται μακριά από το δοχείο της άμμου υγιεινής. Το μπολ νερού να είναι μεταλλικό ή κεραμικό γιατί το πλαστικό μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του νερού. Επίσης, να είναι μεγάλο και φαρδύ, γιατί στις γάτες δεν αρέσει να ακουμπούν τα μουστάκια τους στα τοιχώματα του μπολ. Είναι λόγος να μην πιουν νερό.

Και να θυμάστε, πάντα συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο.