Μάτια γεμάτα εξυπνάδα, δυναμικός χαρακτήρας και αθλητικός τύπος, ο σκύλος Πάρσον Ράσελ Τεριέ θέλει έναν ιδιοκτήτη/κηδεμόνα που αγαπά τη φύση και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Μάθετε, λοιπόν, από τους εκτροφείς Λίνα Πετσίτη και Ηλία Σωφρονά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής Πάρσον Ράσελ Τεριέ.


Στις φωτογραφίες είναι οι εκτροφείς Λίνα Πετσίτη και Ηλίας Σωφρονάς

Ιστορία

«Τα Πάρσον Ράσελ Τεριέ μοιράζονται, μέχρι τις αρχές του 1980, την ίδια ιστορία με τα Τζακ Ράσελ Τεριέ. Το 1819 ο Τζον Ράσελ αγόρασε από τον γαλατά του ένα άσπρο – καφέ Τεριέ με το όνομα Τραμπ. Η Τραμπ ήταν η βάση της εκτροφής του και το 1850 τα σκυλιά αυτά αναγνωρίστηκαν ως ένα είδος Φοξ Τεριέ.

Όμως, το 1894 ο Arthur Blake Heinemann δημιούργησε το πρώτο στάνταρντ γι’ αυτό το είδος Τεριέ. Για περίπου δέκα χρόνια η φυλή λεγόταν Πάρσον Τζακ Ράσελ Τεριέ, καθώς ήταν συνδεδεμένη με τον δημιουργό της, Τζον (Τζακ) Ράσελ. Το 1999 το kennel club της Αγγλίας δέχεται να αλλάξει το όνομα της φυλής σε Πάρσον Ράσελ Τεριέ.

Στις 4 Ιουνίου το 2001 το Πάρσον Ράσελ Τεριέ αναγνωρίζεται επίσημα από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI). Έτσι έχουμε, πλέον, δυο διαφορετικές φυλές: τα Πάρσον Ράσελ Τεριέ και τα Τζακ Ράσελ Τεριέ.

Χαρακτήρας

Επειδή είναι σκυλιά πολύ έξυπνα, ενεργητικά και κυριαρχικά (όχι όλα), αλλά και ανεξάρτητα με περίσσιο θάρρος και θράσος, θα πρέπει να τους θέσουμε, από νωρίς, όρια μέσα στην οικογένεια.

Καθώς έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, μπορεί να μην τα πηγαίνουν καλά με άλλα ζώα, ακόμα και με το αντίθετο φύλο. Δεν τους αρέσει η μοναξιά και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους.

Είναι σκύλοι κατάλληλοι για παιδιά άνω των 10 ετών, τα οποία όμως έχουν μάθει από τους γονείς τους να σέβονται τα όρια ενός σκύλου. Αν και δεν είναι επικίνδυνοι σκύλοι, παιδιά μικρότερης ηλικίας θα πρέπει πάντα να επιβλέπονται από τους γονείς, καθώς δεν έχουν την αντίληψη να καταλάβουν απόλυτα τα σήματα που θα δώσει ο σκύλος αν τυχόν ενοχληθεί, ή απλά δεν θέλει να παίξει άλλο.

Στο κυνήγι είναι σκληρά, πεισματάρικα και ακούραστα. Έτοιμα πάντα να ικανοποιήσουν τον κηδεμόνα, ή χειριστή τους.

Μορφολογία

Το ύψος τους κυμαίνεται από 33cm έως 36cm και το βάρος τους από έξι έως οκτώ κιλά.
Τα αυτιά τους πρέπει να είναι προς τα κάτω, σε σχήμα V και ποτέ όρθια.
Το τρίχωμά τους έχει τρία είδη: το λειότριχο, το μεσαίο σκληρότριχο και το μακρύ σκληρότριχο.
Το λειότριχο μαδάει, κυρίως τους ζεστούς μήνες, ενώ το μεσαίο και το μακρύ, ελάχιστα.
Οι αποδεκτοί χρωματισμοί είναι: άσπρο – καφέ (από πολύ ανοιχτό καφέ μέχρι πολύ σκούρο), άσπρο – μαύρο και τρικολόρ (άσπρο – μαύρο – καφέ).
Το τρικολόρ έχει δυο είδη: α) το dominant tricolor, όπου το καφέ χρώμα εμφανίζεται μόνο στα φρύδια, τα μάγουλα και το εσωτερικό των αυτιών και β) το Faded Tricolor, που σημαίνει ότι το κουτάβι όταν γεννηθεί θα έχει και τα τρία χρώματα στο κεφάλι, αλλά όταν μεγαλώσει το χρώμα θα ξεθωριάσει και θα γίνει όλο καφέ, ή το πρόσωπό του θα γίνει όλο καφέ και το πάνω μέρος του κεφαλιού μαύρο. Το λευκό πρέπει να καλύπτει το 51% του κορμιού του. Τα όλο λευκά είναι αποδεκτά, ενώ τα βλέφαρα και η μύτη πρέπει να είναι πάντα μαύρα.

Υγεία

Τα Πάρσον Ράσελ Τεριέ έχουν κάποιες κληρονομικές γενετικές παθήσεις, όπως άλλωστε όλες οι καθαρόαιμες φυλές. Λόγω της επιλεκτικής εκτροφής, όμως, έχουμε φτάσει σε υγιέστατα δείγματα της φυλής.

Οι DNA παθήσεις εξετάζονται μια φορά στη διάρκεια ζωής του σκύλου. Για την εξέταση πρέπει να παρθεί δείγμα σάλιου ή αίματος, το οποίο στέλνεται σε επίσημα εργαστήρια του εξωτερικού. Οι DNA παθήσεις είναι:

  • Η εξάρθρωση του φακού – PRIMARY LENS LUXATION
  • Καθυστερημένη αταξία – LATE ONSET ATAXIA
  • Νωτιαιοεγκεφαλική αταξία – SPINOCEREBELLAR ATAXIA
  • Εκφυλιστική μυελοπάθεια – DEGENERATIVE MYELOPATHY

Οι μελλοντικοί γεννήτορες θα πρέπει να εξετάζονται, εκτός από τις παραπάνω παθήσεις, και για:

  • Εξάρθρωση επιγονατίδας – PATELLAR LUXATION (κάθε χρόνο)
  • Κώφωση – ΒΑΕR TEST(μια φορά στη ζωή τους)
  • Παθήσεις των ματιών σε πιστοποιημένο οφθαλμίατρο (κάθε χρόνο)

Εκπαίδευση

Η κοινωνικοποίηση είναι το σημαντικότερο όλων και η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία, έτσι ώστε να έχουμε έναν ισορροπημένο σκύλο στο μέλλον.

Είναι πολύ έξυπνος και θα δοκιμάσει τον κηδεμόνα του πολλές φορές. Οπότε, πρέπει να είμαστε σταθεροί και «αυστηροί» για να μην πάρει το πάνω χέρι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευση δεν θα βασίζεται στην επιβράβευση, είτε λεκτική, είτε με λιχουδιές ή παιχνίδι.

Επειδή δεν είναι σκύλος μόνο του καναπέ, ο χρόνος που θα του αφιερώνουμε πρέπει να είναι ποιοτικός, και να δουλεύουμε το μυαλό και το σώμα του. Μαθαίνει γρήγορα και του αρέσει να δουλεύει, ενώ είναι καλό να τον αφήνουμε ελεύθερο, μόνο σε σωστά περιφραγμένους χώρους, καθώς το κυνηγετικό του ένστικτο είναι ισχυρό.

Περιποίηση

Ένα λειότριχο Πάρσον Ράσελ Τεριέ θέλει μπάνιο μία φορά στις 15 μέρες, ή και μια φορά το μήνα. Επειδή μαδάει, ειδικά τους ζεστούς μήνες, μπορούμε να αποφύγουμε την τριχόπτωση, σε μεγάλο βαθμό μόνο με υψηλής ποιότητας σαμπουάν και τροφή.

Στο μεσαίο και το μακρύτριχο κάνουμε το λεγόμενο stripping, δηλαδή αφαιρούμε τις μακριές τρίχες με ειδικό μαχαίρι ή ειδική πέτρα, ακόμα και με το χέρι. Αυτό το κάνουμε για να συνεχίσει η υφή του τριχώματος να είναι σκληρή. Αν χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική μηχανή ή ψαλίδι, το τρίχωμα θα καταστραφεί και θα γίνει σγουρό και μαλακό. Το stripping γίνεται περίπου μια φορά στους δύο δυόμισι μήνες.

Συμβουλές

• Τα Πάρσον Ράσελ Τεριέ είναι κατάλληλα για κηδεμόνες που έχουν σκοπό να ασχοληθούν σοβαρά και υπεύθυνα μαζί τους. Θα πρέπει να αγαπούν τη φύση, το τρέξιμο, το κολύμπι και τα κυναθλήματα, και να μην είναι μόνο του καναπέ.
• Θέλει έμπειρους ιδιοκτήτες, ή ιδιοκτήτες που είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τις συμβουλές του εκτροφέα τους για καλύτερη συμβίωση.
• Πρέπει να μένει αυστηρά μέσα στο σπίτι.
• Στη βόλτα συνοδεύεται πάντα με λουρί. Ειδικά μέσα στην πόλη.
• Είναι ένας σκύλος που αγαπά πολύ την οικογένειά του. Το μέγεθός του δεν θα τον εμποδίσει να την υπερασπιστεί, αν χρειαστεί ακόμα και με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του».